Kultúra

Baljós Stohl és gondterhelt Brandauer a Zárójelentés friss poszterén

Február végén mutatják be a mozik Szabó István új filmjét, amelynek előzetesét már tavaly láthattuk, de most a plakát is megérkezett. Az Oscar-, Golden Globe-, Aranypálma és Ezüstmedve-díjas rendező hosszú szünet után tér vissza a Zárójelentéssel, amelyet korábbi filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel együtt készített (emellett szerepel még a filmben Stohl András, Udvaros Dorottya, Csákányi Eszter és Szirtes Ágnes is).

A Zárójelentés főhőse a Brandauer által alakított Stephanus professzor, az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként folytatja munkáját. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük. Mindezt nagyjából a plakát is leképezi: alul a falusi idill a jóságos tekintetű Eperjessel, amit felülről beárnyékol a helyi politikust játszó Stohl András opportunista mosolya és Brandauer gondterhelt homlokráncolása.

Fotó: InterCom

A film forgatókönyvét maga Szabó István jegyzi, az operatőr pedig a rendező állandó partnere, Koltai Lajos volt. A Zárójelentés plakátjával január 28-tól találkozhatnak az érdeklődők a mozikban és az online felületeken, a filmet pedig február 27-től láthatják országszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik