Kultúra

Végre beleláthatunk a McDonald’s történetének legnagyobb csalásába

Magyar feliratos előzetest kapott az egykori McDonald’s-társasjáték körül 2001-ben kirobbant botrányról szóló McMilliók. A HBO hatrészes dokumentumfilm sorozata Jerome Jacobson ex-rendőr óriási csalássorozatát mutatja be. A köztudatba  Jerry bácsiként bevonult férfi 1989 és 2001 sok millió dollárt lopott el a McDonald’s népszerű Monopoly-játékának nyereményösszegeiből.

A gyorsétteremlánc sorsjegyeit kibocsájtó nyomdaipari cégnél biztonsági őrként dolgozó Jacobson teljes ismeretében volt a nyertes szelvényeknek, ennek köszönhetően pedig egy ismerős család, mellyel szövetkezett, huzamosabb ideig nyertesen jött ki a játékból, annak ellenére, hogy amúgy 1 a 250-hez volt az aránya a győzelemnek. Jerry bácsiék a ravasz húzással 24 millió dollárt (7 milliárd forint) csaltak ki a Mekiből.

A film egy Daily Beast nevű lapban megjelent oknyomozó cikken alapul, mely szerint Jacobson egyik bűntársa, Michael Hoover úgy bukott le 2001-ben, hogy riportfilmet akartak vele készíteni a folyamatos nyerésről. Később derült csak ki, hogy a filmkészítők valójában az FBI ügynökei.

A McMilliók megszólaltatja azokat az FBI-ügynököket, akik fáradhatatlanul dolgoztak Jerry bácsi valós személyazonosságának kiderítésén és a csalás részleteinek feltárásán, a McDonald’s vezetőit, akik maguk is a becsapás áldozatai voltak és idővel bekapcsolódtak a nyomozásba, a jövedelmező szerencsejátékba bevont alvilági figurákat, illetve a „nyerteseket”, akik arról álmodoztak, hogy egyik napról a másikra milliomosok lesznek.

Kiemelt kép: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik