Kultúra

Napok óta fuldokolnak a portól a Széchényi Könyvtár dolgozói

Hétfő óta hatalmas porfelhőben dolgoznak az Országos Széchényi Könyvtár dolgozói, írja a 444. A lap információi szerint a könyvtár álmennyezete alá kábeleket szerelnek be, miközben a szomszédban folyik a Szent István terem rekonstrukciója, ez okozta a jelenlegi kellemetlen helyzetet. A könyvtár munkatársai attól tartanak, hogy a por tartós belélegzése káros lehet az egészségükre, van, aki arcmaszkban jár dolgozni.

A szememet csípte, az orromban bent ragadt, a folyosó végét nem lehetett látni. Mindenki panaszkodott, fejfájásra és hasonlókra. Büdös van. Nagyon szar, tényleg

– mondta el egy, a neve elhallgatását kérő könyvtáros a lapnak.

A könyvtár dolgozói mellett a régi kéziratoknak sem tesznek jót ezek a körülmények, a por szállta levegő az intézmény épületének 5. és 6. emeletén a legrosszabb, ahol többek között az irodák, a kézirattár és a régi nyomtatványok tára található, a Himnusz eredeti kéziratát is itt őrzik például.

A könyvtár állítólag megkérte a Várkapitányságot – akik egyszerre a gazdái a várpalota felújításának és fenntartói a könyvtárnak – hogy amíg náluk munkálatok folynak, addig ne fúrjanak a Szent István teremben, mert dől a por a mennyezetből. Ennek ellenére a Várkapitányság nem állíttatta le a porozással járó munkálatokat.

A Várkapitányság Zrt.-vel folyamatosan egyeztetünk az épület déli oldalát terhelő por, füst és egyéb szennyezésről. Ígéretük szerint dolgoznak a problémán, tőlük telhetően csökkentik a munkánkat nehezítő körülményeket, de türelmet és megértést kérnek jelezve, hogy a feladat nagy nehéz jó megoldást találni

– olvasható a könyvtárosok belső hálózaton belül kapott üzenetben.

Kiemelt kép: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik