Spiró György: Szűkül a tér, kevesebb a színház és a publikálási lehetőség

Amit ír az ember, azt sokkal töményebben és ütősebben kell megcsinálni.

Spiró György az RTL Klubnak adott interjújában beszélt arról, hogy az íróknak manapság megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodniuk.

Úgy látom, hogy miután szűkül a tér, mindenféle szempontból, kevesebb a színház, kevesebb a publikálási lehetőség, csökkennek a példányszámok, kevesebben olvasnak, illetve a fiatal nemzedékeket nem tanítják meg, hogy olvasni öröm lehet, ezért amit ír az ember, azt sokkal töményebben és ütősebben kell megcsinálni […] Nincs mese, nem lehet lazítani. De hát ezt mindig tudták az írók. Főleg a színpadon, meg kell ragadni a nézők figyelmét

– mondta az író, aki szerint azok voltak a jó korszakok, amikor a nézők nem voltak illedelmesek és elhagyhatták a színházat, ha nem tetszett nekik, a műsor.

Spiró, akinek a Vígszínházban 20 év után újra bemutatták Honderű című drámáját, nemrég a Klubrádióban mondta el véleményét azzal kapcsolatban, mi zaklik éppen a hazai kultúrában, kitérve a független színházak jelenlegi helyzetére és az új kultúratövényre. Akkor úgy fogalmazott, hogy a „diktatúra bizonyos értelemben megkönnyíti a színház dolgát – ha egyáltalán létezhet. Más tétje lesz a színművészetnek, ha van hol fellépni és a közönség eljut oda”.

Spiró György: Jogtipró módon adják oda a kultúrára szánt pénzeket
Az író szerint művek tulajdonképpen nincsenek betiltva Magyarországon, de vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI