Kultúra

Stephen King kiakasztotta a rajongókat

Horrorzseni, de ezt most itt nem érti.

Az idei Oscar-jelölések ismét kisebb felzúdulást okoztak, minthogy a sokszínűség terén nem remekelt az Akadémia: látványosan kevés színes bőrű alkotó jutott jelöléshez, emellett egyetlen nőt sem jelöltek legjobb rendezőnek, pedig jócskán készültek női rendezőtől származó filmek. A témával kapcsolatban azóta is tart a felháborodás, cikkek születnek, a hírességek meg nem győznek véleményeket fogalmazni róla. Stephen King is megszólalt, de bár ne tette volna, most ugyanis eléggé kiakasztotta kommentjeivel a közönséget. King tagja az Akadémiának, azaz sok mintegy hatezer fővel együtt ő is jelölhet, éspedig a legjobb film és a két forgatókönyves kategóriában, és egy keddi tweetjében arról írt, hogy amikor szavaz, eszébe sem jut a sokszínűségre gondolni.

Sosem fontolnám meg a diverzitást művészeti kérdésekben. Kizárólag a minőséget. Szerintem hiba lenne bárhogy máshogy cselekedni

– írta. Amivel egyébként nagyon nagy valószínűséggel leképezi számos Akadémia-tag álláspontját, ugyanakkor azért beszédes, hogy ennyire fehér és ennyire férfias a jelöltbázis, hisz ezek az apróságok jelzik a társadalom szövetében finoman jelen lévő szegregációt és elnyomást.

Akárhogy is, számos híresség és rajongó kiakadt King tweetjén, kiemelve, hogy ez az érv arra céloz, hogy a minőség és a sokszínűség kizárja egymást. Ava DuVernay például, aki látványosan kimaradt a díjszezon kedvencei közül, holott a When They See Us című sorozatáról annak megjelenésekor ódákat zengtek, olyan tudatlannak nevezte King megszólalását, hogy attól legszívesebben inkább visszafeküdne aludni, Roxane Gay író pedig csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy King csak a népesség egy csoportjától érkező minőségben hisz. Mások azt a kettősséget emelték ki, melynek jegyében a kisebbségek kulturális teljesítményei “gettósnak” vannak elkönyvelve egészen addig, amíg a fehér többség be nem emeli azokat a saját divatjába.

King is megérezte, hogy bizony, félrementek a szavai, és próbált finomítani azzal, hogy hozzátette,

nem nyerhetsz díjakat, ha ki vagy zárva a játékból,

de ezzel keveseket győzött meg. Persze Stephen King évek óta tartó giga-mega reneszánszát ez nem fogja megrendíteni, de mindenesetre szomorú emlékeztető ez arról, hogy hogyan gondolkodnak a szórakoztatóipar csúcsán csücsülő fehér férfiak.

 

Kiemelt kép: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik