Kultúra

Bűnösnek mondták ki Luc Bessont asszisztense kirúgása miatt

Bűnösnek ítélték Luc Bessont korábbi asszisztense illegális kirúgása miatt a szerdai tárgyaláson. A rendező EuropaCorp nevű produkciós cégéből akkor bocsátotta el beosztottját, amikor az betegszabadságon volt. A Franciaországban található Bobigny legfelsőbb bírósága által hozott határozat részeként Bessont és az EuropaCorpot 10 000 eurós (3,3 millió forint) és 22 229 dolláros (kb. 6,5 millió forint) kártérítésre kötelezte.

Besson asszisztense 2015-től kezdve 2018 januárjáig dolgozott a cégnél, amikor állítólag „súlyos kötelességszegés miatt” elbocsátották. A felperes, aki azt állította, hogy Besson „rabszolgájának” tekintette őt, 2017 ősze óta betegszabadságon volt, miután négy orvos, köztük az EuropaCorp által elrendelt orvos megvizsgálta, majd azt mondta, egészségügyi állapota miatt nem dolgozhat. A nő 13 hónapig orvosi szabadságon maradt, majd az EuropaCorp elbocsátotta. A Bessontól és az EuropaCorp-tól kapott kártérítésen túl a felperes 1118 dollárt (kb. 300 ezer forint) is kap az elszenvedett erkölcsi kárért, valamint 1118 dollárt jogi költségeinek fedezésére.

Besson ügyvédje elmondta Le Monde-nak, hogy ügyfele fellebbezni fog a határozat ellen, és meglepte a bíróság döntése, mivel a felperes korábban indított peres eljárását elvesztette. A bíróság Bessont erkölcsi zaklatás bűnével ítélte el.

(Variety)

Kiemelt kép: STEFANIE LOOS / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik