Kultúra

Meghalt Sue Lyon, Stanley Kubrick Lolitája

December 26-án, 73 éves korában meghalt Sue Lyon, Stanley Kubrick Lolita című, 1962-es filmjének főszereplője. A színésznő halálának hírét közeli barátja, Phil Syracopoulos közölte a New York Timesszal, arról egyelőre nincs információ, mi okozta Lyon halálát, de egy ideje már nem volt jól.

Lyon több mint két tucat filmben- és televíziós produkcióban szerepelt 1959 és 1980 között, de leginkább a Kubrick-filmben, 14 évesen alakított szerepéről ismert. A Nabokov regényén alapuló film főszereplőjét mintegy 800 lány közül választották ki, Lyont Nabokov „tökéletes nimfácskának” nevezte, bár később azt mondta, hogy a francia színésznő, Catherine Demongeot jobb lett volna Lolitaként.

Nabokov regénye borányos fogadtatásban részesült, amikor 1955-ben angolul kiadták, a filmet már jobban fogadták, bár sokan azt mondják, azért, mert Lyon idősebbnek tűnt benne a koránál. Kubrick később azt nyilatkozta, hogy a szexualitás és korkülönbség miatt folyamatosan vitázott a cenzorokkal, így a végeredmény nem is az lett, amit ő szeretett volna elkészíteni. Bár Lyon csak jóval bemutatása után láthatta a filmet, 1963-ban elnyerte a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó Golden Globe-ot, Kubrickot legjobb rendezőnek jelölték, majd Oscarra is jelölték a filmet a legjobban adaptált forgatókönyv kategóriában.

A Lolita után Lyon Richard Burton mellett szerepelt Az iguana éjszakája című filmben, később a Hét asszony, majd az End of the World című filmekben. Utolsó filmszerepét 1980-ban, az Alligator című filmben játszotta.

Kiemelt kép: SEVEN ARTS PRODUCTIONS / COLLECTION CHRISTOPHEL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik