Kultúra

Meghalt Szőnyi Erzsébet zeneszerző

Életének 96. évében hunyt el a nemzet művésze.

Életének 96. évében szombaton elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze. Ezt a Magyar Művészeti Akadémia közölte az MTI-vel. Szőnyi Erzsébet Budapesten született 1924. április 25-én.

A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett, 1942–47 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést és karvezetést. Olyan legendás tanárai voltak, mint Viski János, Szegedi Ernő, Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Weiner Leó és Ferencsik János.

1947–48-ban a párizsi Conservatoire növendéke volt, 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. Éveken át vezette a Szilágyi Erzsébet Gimnázium leánykórusát.

Művei között szerepel négy opera, két oratórium, zenekari és kamaraművek, kórus- és ifjúsági darabok, több könyvet is írt. Zeneszerzői, karvezetői, zenepedagógusi munkáját a Nemzet Művésze címmel, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjjal ismerték el.

Szőnyi Erzsébetet az MMA a saját halottjának tekinti. Az M5 kulturális csatorna szombaton 17 órától Szőnyi Erzsébetre emlékezik: a Nagyok című sorozatban megismétlik a vele készült portrébeszélgetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik