Kultúra

Kijavítják a botrányosan rossz Macskák vizuális effektjeit

A film akkora közröhej tárgya, amekkorát nem sokszor láttunk, pedig idén volt egy Gemini Man is a felhozatalban.

Nem mindennapi éve van 2019-ben az erősen vizuális és speciális effektekre építő filmeknek, már a Gemini Man is okozott némi derültséget az önnön fiatalkori verziójával harcoló Will Smith-szel, de az még csak kedves felvezetés volt ahhoz képest, ami a Macskákat fogadta. Az eleve szürreális ötlet, hogy élőszereplős CGI verzióban álmodják újra a musicalklasszikust, finoman szólva sem sült el jól, a film ugyanis önmagában sem lett túl erős, azzal meg, ahogy kinéz, ijesztgetni lehetne, az új Macskákat meg érthető mód rommá cikizik minden elérhető felületen.

A Universal ezért sosem látott lépésre szánta el magát: pénteken, ami Amerikában a mozihét kezdete, azaz ekkor van az új filmek premierje, a filmet forgalmazó stúdió e-mailben jelezte a moziknak, hogy hamarosan kapnak egy frissített verziót a film kópiáiból, ahogy a Hollywood Reporter által megszerzett memóban szerepel, „valamennyi javított vizuális effekttel”. Ilyen még nem történt egy már mozikba küldött filmmel. A lap forrásai úgy tudják, a dolgot maga a rendező Tom Hooper kérte. A filmre ráfér minden segítség: a szakma szétcincálta, és a nézők sem szavaztak másként, sem értékelésekben, sem a jegyvásárlásokkal: minden filmadatbázisban 20% körüli eredményt kapott, és a 95 milliós büdzséből készült film 2,6 millió dollárral nyitott, azaz jelen állás szerint orbitális méretű anyagi bukásra is számíthat.

A rendező már nyilatkozott arról, hogy alig tudta befejezni a filmet a premierre. A Universal leveléből kiderül, hogy a javítás nem változtat a film hosszán, az új verziót egy szatellitszerverre töltik majd fel, és azt kérik a moziktól, hogy az új verziót használják majd, amint tehetik.

Kiemelt kép: UIP Duna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik