Kultúra

Káel Csaba: egyre több nézőt tudtak az alkotók megközelíteni, és Hollywood erre figyelt fel

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása egy nagyon szép film, amely rólunk szól, ennek révén közelebb kerülhetünk magunkhoz és a világ is megismerhet minket

– mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az M1 aktuális csatornán szerda este.

Kiemelte, az, hogy a film felkerült a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listájára, egy hónap leforgása alatt a második fantasztikus hír a magyar filmek kapcsán. Az első Gera Marina Szász Attila Örök tél című filmje főszerepében nyújtott alakításáért nyert Emmy-díja volt.

Ez a film ugyancsak rólunk szól

– jegyezte meg Káel.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évek sikerei megítélése szerint minek köszönhetőek, Káel Csaba azt mondta, a mozgóképes szakma elkezdett olyan szervezeti formát ölteni, amelyben rendszerszerűen születhettek meg alkotások minőségi kontrollal, így esélyesként indulhattak fesztiválokon. Szerinte a témaválasztásokkal egyre több nézőt tudtak az alkotók megközelíteni, és Hollywood erre figyelt fel, ez a folyamat pedig folytatódik szerinte. Január 1-jével megalakul a Nemzeti Film Intézet, amely a mozgóképes szakmát még inkább egységesíti, mivel nemcsak a filmprojekteket fogadja majd be, hanem a televíziós produkciókat is.

Hozzátette, az intézet nemcsak szakmai összeolvadást jelent, ami segít abban, hogy a forgatókönyvek megtalálják a megfelelő formájukat – azt, hogy televíziós sorozat vagy mozifilm készüljön belőlük -, hanem segítséget kíván nyújtani a producereknek abban, hogy a tartalomfejlesztés kidolgozása mellett foglalkozzanak a forgalmazás kérdésével is. A kormánybiztos végül elmondta, hogy a világban nagy a tartaloméhség, felerősödtek a letölthető tartalmakat kínáló szolgáltatók, ami lehetőséget ad arra, hogy szélesebb spektrumban készüljenek mozgóképes tartalmak. Káel szerint érdemes a koprodukcióval is többet foglalkozni.

(MTI)

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik