Kultúra

Harvey Weinstein retteg attól, hogy elfelejtik

A producert több mint húsz nő vádolta szexuális zaklatással, illetve nemi erőszakkal, azonban végül sikerült megegyezni a felekkel. Harvey Weinstein összesen negyvenhét millió dollárral (~14 milliárd forint) érte el, hogy megszüntessék valamennyi polgári perét: ebből hat millió dollárt (~1,8 milliárd forint) kapnak a pert indító nők, illetve az ügyvédeik, közel húsz millió dollár (~5,9 milliárd forint) megy egy áldozatokat segítő alapítvány számára, ezen kívül pedig Weinstein filmes cégének hitelezői, valamint az ügyvédei is pénzhez jutnak. A filmmogul a nemrég kijött hírek után adott interjút, amiben azt hangsúlyozta, mennyire fél, hogy elfelejtik.

Egy feledésbe merült embernek érzem magam. Több olyan filmet készítettem, amit nők rendeztek és nőkről szóltak, mint bárki. És harminc évvel ezelőttről beszélek, nem a jelenről, amikor ez a divat. Én csináltam elsőnek, úttörő voltam. De mindezt szétszedik azok után, ami történt, elfelejtik a munkámat.

– idézi Weinsteint a Page Six, és hozzátette, hogy azt szeretné, ha emiatt emlékeznének rá, és nem amiatt, amivé vált.

Hollywoodot térdre kényszerítette a zaklatási botrány, és a magyar színészvilág is kezd felébredni
Idővonalon szedtük össze a legfontosabb eseményeket, mivel lassan követhetetlen hogyan jutottunk el Harvey Weinsteintől és Marton Lászlótól Kevin Spacey-ig vagy éppen Kerényi Miklós Gáborig és Dustin Hoffmanig.

A producert vádló huszonhárom nő közleményben háborodott fel Weinstein szavain, és szerintük megpróbálja manipulálni a közvéleményt.

Az interjúban azt is megemlítette, hogy Gwyneth Paltrow neki is hogy ilyen jól fizetett színésznő lett, azt viszont kihagyta, hogy a színésznő korábban megemlítette, hogy a Szerelmes Shakespeare idején egy üzleti megbeszélésre hivatkozva csábította fel a szobájába, majd meg akarta masszírozni.

Weinstein hangsúlyozta, hogy a nulláról kezdte, és a cége rengeteg társadalmilag érzékeny témával foglalkozott.

Kiemelt kép: David Dee Delgado/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik