Kultúra

Dwayne Johnson és Kevin Hart párosa még mindig tökéletes

Az új Jumanji folytatása ismét viccesre sikerült, de most Kevin Hart humora és alakítása vitte el a filmet. Kritika.

Az eredeti Jumanjit 2017-ben újította fel Jake Kasdan rendező, hogy a következő generációknak is jelentsen még bármit ez a szó, és hogy legyen egy franchise, amivel kereshetnek súlyos milliárdokat. Mind a kettő bejött, ugyanis a videójátékos ötletre felhúzott Jumanji vicces lett, és kis túlzással a költségvetésük tízszeresét hozták össze a mozipénztáraknál 962 millió dollárral (~287 milliárd forint). Most csütörtöktől lehet megnézni a folytatást Jumanji – A következő szint címmel, ami ismét szórakoztatóra sikerült, még úgy is, hogy most nem a tinédzserek nehézségei állnak a középpontban.

Aki esetleg kihagyta a 2017-es rebootot, annak sem kell félnie, hogy nem fogja érteni a A következő szintet, de a rend kedvéért azért ismételjünk kicsit, hol is kezdődtek az életveszélyes dzsungel kalandjai. 1995-ben Robin Williamsszel kézenfekvő volt, hogy egy társasjáték keljen életre, több mint húsz évvel később pedig érthető, hogy mindezt konzolra cseréljék. Egy gimnazista csapatot kovácsolt össze egy életre Jumanji. Spencer (Alex Wolff), Martha (Morgan Turner), Frigó (Ser’Darius Blain) és Bethany (Madison Iseman) más és más kaszthoz tartoztak a középiskola kíméletlen hierarchiájában, majd egy közös büntetés során szippantotta be őket egy videójáték. Ők lettek a kalandjáték szereplői: új karaktert, külsőt és képességeket kaptak. Az első rész az akciók és a poénok mellett arra is ügyelt, hogy legyen valami igazán mai üzenete. Mivel mindenki új testben játszott, érdekes volt látni, mit kezd egy klasszikus pomponlány Jack Black külsejével, és a szorongó srác Dwayne Johnson izmaival.

Fotó: InterCom

A folytatás onnan veszi fel a fonalat, hogy a társaság elballagott, és semmi sem olyan, mint a gimiben: egyre kevesebb idejük marad egymásra, és nem mindenkinek vált be annyira az érettségi utáni élet. Spencer nem találja a helyét, és az se dobja fel túlságosan, hogy karácsonykor otthon csak nagypapája (Danny DeVito) várja a szobájában. Hiányzik neki Smolder Bravestone (Dwayne Johnson) ereje, úgy érzi, minden jobb volt Jumanji fiktív világában. Kétségbeesésében újra bekapcsolja a játékot, hátha Bravestone-ként boldog lehet. A barátai sietnek a megmentésére, hiszen tudják, hogy Jumanjit egyedül nehéz túlélni.

A kalandhoz csatlakozik Spencer nagyapja és a barátja (Danny Glover) is. A virtuális karakterek azonban egy időre összekeverednek, nem mindenki kapja meg az első részben megszokott társát. A dzsungel is hamar változik, a csapat a sivatagban, majd a havas hegycsúcsokon küzd a gonosz ellen. Olyan, mintha egy AAA-s játékban találnánk magunkat, és az Uncharted Nate Drake-je vagy a Tomb Raider Lara Croftja egy újabb földrészen iktatná ki a főgonoszt. A játékok szabályait követve vannak cutscene-ek (átkötő videók), ahol egy fix keretet kap a sztorink, és megtudjuk a küldetésünket.

Fotó: InterCom

A két új szereplő, Danny Glover és Danny DeVito alakításában, finoman szólva sem kötődik a videójátékos korszakhoz, úgyhogy a laikus hozzáállásuk kifejezetten jót tesz a hangulatnak. A film kulcsa azonban mégiscsak Kevin Hart, aki jó ideig Milo (Danny Glover) bőrébe bújt. Teljesen levette Glover mimikáját és gesztusait, Dwayne Johnsonnal pedig tökéletes párost alkotnak.

Ahogy egy videójátékban, úgy a Jumanji – A következő szintben sincs akkora kockázat a finálét illetően. Tudjuk, mi lesz a befejezés, és azt is, hogy csak mi hisszük, hogy óriási a szabadság a pályákon, valójában elég korlátozott a mozgástér, de ez sem változtat azon, hogy izgalmas a célhoz vezető út. A Jumanji-reboot második része tehát nem okoz óriási meglepetéseket az elsőhöz képest, de ugyanolyan szórakoztató. Sőt, a csapat még jobban összeszokott: Dwayne Johnson és Kevin Hart legalább annyira szürreális páros, mint annak idején Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito volt.

Jumanji – A következő szint (Jumanji: The Next Level),2019, amerikai családi kalandfilm, 24.hu: 7/10

Kiemelt kép: InterCom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik