Kultúra

Woody Allen: Az orosz katonák nagyon unták Magyarország megszállását

Boldogan meneteltek a rendező filmjében, aki cserébe kartonnyi cigiket osztogatott nekik.

A 84 éves Woody Allen új filmje, az Egy esős nap New Yorkban kapcsán adott interjút a Magyar Narancsnak, amiben Magyarországhoz fűződő emlékeiről is mesélt. A rendező a 70-es években töltött hosszabb időt Budapesten, amikor itt forgatta Szerelem és halál című vígjátékát. Budapest szerinte szép volt, és remek forgatási helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte.

Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert az orosz katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. Az orosz katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Magyarország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak

– mondta Allen, aki szerint az Egyesült Államokban nem engedhette volna meg magának, hogy 500 katonát foglalkoztasson a filmjében. A Magyarországon állomásozó orosz katonák viszont főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel Allenék boldogan ellátták őket.

Cserébe keményen dolgoztak, ami remek volt. Csak nagyon hideg volt, és nagyon korán sötétedett, így nagyon rövidek voltak a forgatási napok, eléggé elhúzódott a munka, amit nem is nagyon bántam, mert sok minden tetszett Budapesten. A csodás utcák például és az Operaház.

Az Egy esős nap New Yorkbant november végén mutatták be a magyar mozik, kritikánkat itt olvashatják a filmről:

Woody Allen kamaszfiúvá változott, de lélekben nyolcvanéves maradt
Az Egy esős nap New Yorkban Woody Allen „elaludtam a forgatáson”-korszakának jellegzetes darabja. Kritika.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik