Kultúra

Meghalt Varga Imre szobrászművész

A Magyar Művészeti Akadémia közölte a hírt, miszerint hosszan tartó betegség után december 9-én, 96 évesen elhunyt Varga Imre, a nemzet művésze. A végakarat szerint a legtöbbet foglalkoztatott magyar köztéri szobrász szülővárosában, Siófokon lesz a temetés.

A klasszicista-realista irányt újraértelmező Varga Imre monumentális szoborkompozíciói hazai és külföldi terekre készültek, találkozunk velünk templomokban és középületekben. Dolgozott Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben is.

Varga Imre 1923-ban Siófokon született, és Székesfehérváron, Budán is járt középiskolába, majd tanulmányait Szombathelyen fejezte be. A Képzőművészeti Főiskolára azután vették fel, hogy találkozott Pátzay Pál szobrászművésszel, és Pátzay mellett Mikus Sándor volt a mestere. Első budapesti kiállítása 1967-ben nyílt meg, 1972-ben a Tihanyi Múzeumban állított ki, 1989-ben a francia állam tüntette ki, 1996-ban pedig az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagi keresztjét kapta meg a a köztársasági elnöktől. A hatvanas évektől kibontakozó stílusában a hőseit emberközeli szituációkba helyezte, hogy kihangsúlyozhassa a hétköznapi vonásaikat. Állandó kiállítása  1983 óta látogatható az óbudai Laktanya utcában.

Galéria
A IX. kerületi Boráros tér, előtérben Varga Imre szobrászművész alkotása, a nagyszentmiklósi aranykincs felnagyított bikafejes ivócsanakja. MTI Fotó: Manek Attila

Legismertebb haza munkái között van József Attila szobra Szegeden (1964), Az alapító című alkotása a tihanyi apátságnál (1972), egy Derkovits-emlékmű Szombathelyen (1977) vagy Radnóti szobra a Nagymező utcában Budapesten (2009). De ő készítette a Dohány utcai zsinagógában az Emanuel-emlékfát, amely a holokauszt áldozataira emlékezett egy szomorúfűzzel. A ma már nem az eredeti helyükön látható szobrok közül ő csinálta Károlyi Mihály szobrát is, továbbá Lenin-szobrok, Kun Béla-emlékmű és Lukács György-szobor is része volt a munkásságának.

Varga Imre munkásságát itthon is számos díjjal tüntették ki, Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjjal, érdemes és kiváló művészi címmel, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, illetve megkapta a Prima Primissima-díjat – írja az MTI. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja volt, kitüntették a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjével, a brit Jean Masson Davidson-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagi fokozatával, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényével. Varga Imre Hajdúböszörmény és Siófok díszpolgára lett.

Kiemelt kép: Illyés Tibor /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik