Kultúra

A színházas tüntetés szervezői: A kormány megijedt, de folytatjuk!

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott hétfői tüntetés szervezőit kérdeztük, mit szólnak a végül benyújtott törvényjavaslathoz és hogy így megtartják-e a demonstrációt. A szervezők válaszukban üzentek a Vígszínháznak is.

Ahogy arról beszámoltunk, a Semjén Zsolt által az országgyűléshez benyújtott kulturális törvényjavaslatból több olyan pontot is kihúztak, ami a korábban kiszivárgott változatban még benne volt. Így a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

A legtöbbet támadott intézkedések kikerültek a kulturális törvényjavaslatból
A törvényjavaslatból kikerült a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

A kiszivárgott javaslat ellen több társulat – a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház – valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) és a független színházi PanoDráma szervez hétfő este 6-ra tüntetéstLengyel Annát – aki a PanoDráma igazgatója és egyben a FESZ tagja is – kérdeztük arról, hogy mit szólnak a benyújtott tervezethez, és ez módosít-e valamit az esti tüntetésen.

A kormány megijedt

szerinte, hiszen majdnem 50 ezren írták alá a kulturális életet szétverő petíciót, több tízezren érdeklődtek a demonstráció iránt, valamint azért is, mert híres színészek is is felszólaltak az ügyben, és nem csak a törvényjavaslat által leginkább sújtott függetlenek. Ugyanígy szerinte nem került volna ki semmi a jogszabály tervezetéből, ha valaki nem szivárogtatja ki, mert akkor teljes suttyomban, gyorsított eljárásban elfogadják az eredeti változatot.

A PanoDráma igazgatója szerint jó, hogy kikerültek a javaslatból a leginkább támadott intézkedések, de még így is homályos az NKA jövőbeli szerepe, hogy hogyan is működik majd az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezése és még mindig nem kérdezték meg a szakmai szervezeteket a törvényjavaslatról. Emlékeztetésképpen felidézte, hogy a 2008-ban elfogadott előadó-művészeti szervezetektől szóló törvény elfogadását három évnyi szakmai egyeztetés előzte meg.

Folytatjuk

– mondta arra Lengyel, hogy lesz-e tüntetés, mert szerinte eredményes a kiállásuk a szabad színház ügyéért, először fognak össze a kőszínházak és a függetlenek, és

nagyon szívesen látnánk a kimaradókat, mint például a Vígszínházat. Afelől teljes a csönd.

Lengyel elmondta, hogy a Vígszínház vezetőit is hívták az egyeztetéseikre, de semmilyen visszajelzést nem kaptak. Egyébként a Víg kimaradása annyiban tényleg meglepő, hogy ez az egyetlen olyan nagy, és a tüntetés szervező színházak melletti teátrum, amely nem csatlakozott a tüntetéshez, nem nyilvánította ki testületileg az ellenkezését a törvénytervezet ellen, pedig vezetője nem deklaráltan kormánypárti (ugyankkor például a társulat egyik legnagyobb sztárja, Vecsei H. Miklós Mucsi Zoltánnal közös képpel állt ki a kultúra ügyéért).

A KULTÚRA KÖZÖS ÜGY!Kedves Barátaink!Két napja ülünk egymás mellett és azon gondolkozunk, hogyan fogalmazzuk meg…

Közzétette: Mucsi Zoltán – 2019. december 8., vasárnap

A PanoDráma vezetője elmondta továbbá azt is, hogy folytatják a tiltakozást, mindaddig, míg a tervezetet teljes egészében nem vonják vissza, és nem lesz szakmai egyeztetés a színház ügyéről. Másrészt azért is folytatják, mert az igaz, hogy most kikerültek a tervezetből ezek a nagy visszhangot kapó javaslatok, de a törvény szerdai elfogadásáig, bármikor könnyedén vissza is kerülhetnek.

Kiemelt képünkön: Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma dokumentumszínház vezetője. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik