Kultúra

Hatalmas csaláson alapult a McDonald’s társasjáték-botránya

Megérkezett az egykori McDonald’s-társasjáték körül 2001-ben kirobbant botrányról szóló McMillions első előzetese. Az HBO sorozata, Jerome Jacobson ex-rendőr óriási csalássorozatát tekinti végig hat részen keresztül.  Az előzetesben Uncle Jerryként emlegetett férfi 1989-től kezdve 12 éven keresztül bundázta folyamatosan a McDonald’s Monopoly társasjátékot úgy, hogy biztonsági őrként dolgozott a gyorsétteremlánc sorsjegyeit kibocsájtó nyomdaipari cégnél. Jacobson így teljes ismeretében volt a nyertes szelvényeknek, ennek köszönhetően pedig egy ismerős család huzamosabb ideig nyertesen jött ki a játékból, annak ellenére, hogy amúgy 1 a 250-hez volt az aránya a győzelemnek. Ezzel a ravasz húzással 24 millió dollárt (7 milliárd forint) csaltak ki a Mekiből.

A Hollywood Reporter korábban azt írta, hogy a McMillions egy, a Daily Beast nevű lapban megjelent oknyomozó cikken alapul. Ebben az áll, hogy Jacobson egyik bűntársa, Michael Hoover úgy bukott le 2001-ben, hogy riportfilmet akartak vele készíteni a folyamatos nyerésről. Később derült csak ki, hogy a filmkészítők valójában az FBI ügynökei.

Kiemelt kép: ALEXANDER POHL / NURPHOTO

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.