Kultúra

Az egekig dicsérik Fischer Ivánt és a Budapesti Fesztiválzenekart külföldön

Befejeződött Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András európai turnéja, melynek keretében rezidens zenekarként adtak dupla koncertet Londonban, Hamburgban, Bécsben és Baden-Badenben is. A külföldi lapok zsenialitásról, európai diadalmenetről és hibátlan előadásról írnak, a Times szerint pedig még a mennyek kapuja is megnyílt előttük.

Nincs ennél jobb Beethoven interpretáció

– írta a zenekar londoni koncertjei után a Guardian, mely szerint Schiff András zongoraművész játéka „tele volt meglepetéssel és gyönyörűséggel”. A kritikus szerint a zenekar által megszólaltatott Dvořák-szimfóniák is „hibátlanul, kedvesen” szólaltak meg.

Fischer Iván: Borzasztó szomorú, hogy abba kell hagynunk legkedvesebb programjainkat
Hétfőn derült ki, hogy a zenekar a taót kompenzáló többlettámogatásokból 200 millió forintot kap, ami az elmúlt évek átlagának kevesebb mint 50 százaléka.

A The Art Desk Nagylelkűség és derű címmel közölt cikket londoni fellépésükről, míg a Times írása szerint „friss, meglepő, szellemes és emberi” volt a koncert. A kritikus szerint olyan karakteres a játékuk, hogy azt még egy marslakó is felismerné, Schiff András játékára pedig „megnyílt a mennyek kapuja”. A Seen and Heard International újságírója is hasonló földön túli zenei élményről számolt be, és hozzátette, nem önthető szavakba az érzés, amit a Beethoven-darabok közben átélt.

A koncert szemnek, fülnek és a testnek is élvezet volt

– fogalmazott a Wiener Zeitung Európai diadalmenet című írásában adta a zenekar bécsi hangversenyéről, míg a Welt a hamburgi koncertbeszámolóban magyar csúcszenekarként emlegette a BFZ-t, mely Dvořák 8. szimfóniájában még azt is elérte, hogy az örökkévalóság illúzióját keltve „megállítsa az időt”.

A Budapesti Fesztiválzenekar itthon legközelebb december 12-én, 13-án és 15-én lép fel Sir Mark Elder vezényletével, Vilde Frang (hegedű) és Truls Mørk (cselló) szólójával a Müpában.

A Budapesti Fesztiválzenekar kénytelen több programját is lemondani
Taotámogatások nélkül sokkal kevesebb pénzhez jutnak, így csak komoly megszorításokkal tudnak fennmaradni, és az igazgató is lemondott.

Kiemelt kép: Budapesti Fesztiválzenekar

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik