Kultúra

1 milliárd forinttal nőtt a magyar zeneipar bevétele

A hazai hangfelvétel-iparág folyamatos növekedést mutat 2015 óta. Ez egybevág a globális iparág trendjeivel, amelynek bevételei négy éve folyamatosan emelkednek. A növekedés mértéke 2017-ről 2018-ra 9.7% volt, amely a nemzetközi lemezkiadók szövetsége (IFPI) által mért legnagyobb éves növekedés.

A ProArt Zeneipari Jelentés szerint Magyarországon a legdinamikusabb növekedést a tavalyi év hozta, 2017-hez viszonyítva valamivel több mint 1 milliárd forinttal magasabb bevétellel, ami 5,6%-os növekedést jelent. Ennek a növekedésnek legnagyobb része a digitális értékesítések emelkedéséhez köthető, amely érték 0,8 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, ez több mint 50%-os növekedést jelent. A digitális értékesítésen belül az audiostreaming (ilyen például a Deezer vagy a Spotify) 57%-ot, a videostreaming (YouTube) pedig 59%-ot nőtt 2017-hez képest.

Kép: Pro Art

A CD-piacon belül a nemzetközi eladások folyamatosan csökkennek, a hazai a 2017-es nagy visszaesés után 2018-ban stabil maradt. Tavaly az eladott vinyl hanglemezek 95%-át nemzetközi albumok tették ki, míg a CD-ken belül csak 18% volt az arányuk. A nem zenei szegmens (hangoskönyvek) folyamatosan nő, a CD-eladások kismértékű növekedése ennek köszönhető.

A koncerteket tekintve, 2018-ban összesen 48,2 ezer koncert (élőzenés fellépés) volt Magyarországon, ezek túlnyomó többsége, 45,2 ezer most is könnyűzenei koncert. Budapest a legkiemelkedőbb város a koncertek szempontjából,  tavaly 14,6 ezer koncert helyszíne volt a főváros, 1000 lakosra 8,3 koncert jutott. Budapest után a legtöbb koncertet Szegeden tartották, melyet Győr, Debrecen és Pécs követ.

Kép: Pro Art

A 2017-es ProArt Zeneipari Jelentés megvizsgálta néhány kiemelkedő hangfelvétel jövedelemtermelő képességét. Egy friss, a rádiók, TV-k, DJ-k által gyakran játszott nagy sláger egy év alatt 5 millió forint körüli jogdíjbevételt generál az alkotóknak (szerzők, előadók, hangfelvétel-előállítók). Rajtuk keresztül ez a bevétel jelenti a megélhetést a felvétellel dolgozó összes közreműködőnek is.

Kép: Pro Art

Kiemelt kép: Zih Zsolt / MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik