Kultúra

Több tízmilliós festményt vagdosnak fel, hogy luxusórát csináljanak belőle

A dán bíróság hétfőn tárgyalja egy koppenhágai festő, Tal R keresetét, hogy egy luxusórákkal foglalkozó cég ne szabdalhassa fel az egyik művét a szíjaikhoz – írja a Guardian.

Dann Thorleifsson és Arne Leivsgard öt évvel ezelőtt alapították a Kanske nevű márkájukat. Egy londoni galériától augusztusban vették a művész Paris Chic című festményét hetvenezer fontért, azaz majdnem huszonhét és fél millió forintért, hogy aztán szétvágják az óráikhoz. Az októberben bejelentett terveik alapján a sok milliót érő vászonból kétszáz-háromszáz órát akarnak gyártani az új márkájukkal, a Lethóval. Darabját 1150 fontért, azaz közel fél millió forintért adnák el.

Egy olyan művészre volt szükségünk, akit megbecsülnek a szakértők, hiszen erős reakciót akartunk. Ha egy száz dolláros vásznat szereztünk volna, az senkit sem érdekelne. Egy mestermű kellett

– nyilatkozták az ötletgazdák. A cikk kiemeli, hogy nem Tal R az egyedüli, akinek összevágják az életművét. Egy meg nem nevezett befektető segítségével a cég olyan dán festőktől vásárolt még, mint John Kørner, David Birkemose és Jens Birkemose.

Tal R októberben már azt mondta, hogy ez a módszer végtelenül tiszteletlen, és egyértelműen árucikket csinál a festményéből. Az ügyvédje hasonló narratíva nyomán támadja a céget azzal, hogy az óra sérti a szerzői jogot. Azzal tisztában vannak, hogy egy vásárló azt csinál a festménnyel, amit csak akar – el is pusztíthatja –, de az már zavaros, hogy a tulajdonos ilyen marketingfogásokra is használhatja-e a képet.

A luxusórások azzal védekeznek, hogy ez inkább egy művészeti projekt, és a kutya nem ismeri majd fel, milyen festményből származik az a szíj, mindössze a vászon 0,04 százaléka jár egy vásárlónak.

Kiemelt kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik