Kultúra

Ferencz Győző: A bezárkózás jelenleg Magyarország uralkodó politikai programja

Ferencz Győző költő, az ELTE BTK angol tanszékének professzora, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke a Magyar Hangnak adott interjújában a propagandáról, a perverz módon öntetszelgő politikáról, valamint az ország szabadságának kérdéséről és bezárkózásáról beszélt.

Magyarország mint ország nem tekinthető a szabadság sem kis, sem nagy körének, történelme során soha nem is volt az. A szabad gondolat – olykor, átmenetileg – vonzónak tűnik, de aztán hamar kiderül, hogy csak a tévesen hozzákapcsolt elvárások miatt. Nemcsak hagyománya nincs, hanem semmiféle hatalmi érdek sem fűződött a társadalmi elfogadtatásához. A bezárkózás jelenleg Magyarország uralkodó politikai programja. Hiszen ezzel a külső kontroll is megszűnik. A belső meg? A szokásosan rövid idő alatt sikerült hatékony propagandagépezetet felépíteni és embereket verbuválni, akik ezt minden szinten hajlandók kiszolgálni, jelentős tömegek pedig a szokásosan rövid idő alatt átvették az ezzel járó beszédmódot

– mondta.

Ferenc Győző arra is reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy református konferencián elmondta, a Borkai-ügy miatt komoly kritika érheti a politikai elit által képviselt keresztény-konzervatív ideológiát.

Én nem látok konzervatív-keresztény politikai elitet. A hatalmat egy olyan csoport ragadta meg, amelynek semmiféle ideológiája nincs. Érdekei vannak. Kiszolgálóiknak sem kell semmiféle ideológiával azonosulniuk, a legkevésbé a konzervatív-keresztény szellemiséggel, amelyről nagy részüknek gyaníthatóan igen felszínes ismereteik vannak. Üres szavakat ismételgetnek, nincs mögöttük semmi. Még politika sincs, a szó eredeti értelmében, csak nyers hatalmi-pénzügyi érdek. Egymással szöges ellentétben álló nézeteket kell hangoztatniuk, amit nem lehet hitelesen csinálni, de erre nincs is szükség. Csak a teljes önfeladásra. Ezzel visszaértünk a kognitív disszonanciához. Ki így, ki úgy keres feloldást.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik