Kultúra

Fűtetlen raktárban várja sorsát a Hopp Ferenc-gyűjtemény tízezer műtárgya

Fűtetlen épületben várja sorsát a Hopp Ferenc-gyűjtemény tízezer műtárgya, melyek ügyében sokáig nem tudott megállapodni a tulajdonos Szépművészeti Múzeum a kollekciót őrző Iparművészeti Múzeummal, írja a Magyar Hang.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) október közepén nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Iparművészeti Múzeumnál (IMM) a 2015 és 2017 közötti időszakban „a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő átlátható, szabályszerű és eredményes gazdálkodás”.

Bár a múzeum Üllői úti épülete felújítás miatt 2017 őszén bezárt, a rekonstrukció nem kezdődött el. A kormány 2018-ban 10 milliárd forintot vont el a felújításra szánt keretből, idén májusban pedig visszavonták a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot. A lap már korábban is írt arról, hogy a gyűjtemény nagy részét egy bérraktárba szállították, nem minden került ki azonban az IMM-ből. A lap információi szerint a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Gyűjtemény csaknem tízezer darab műtárgya még mindig az Üllői úti palotában található, ahol azonban már kikapcsolták a fűtést, komolyan veszélyeztetve így a kollekció épségét.

Mivel a Szabolcs utcában felépült Országos Múzeumi Raktározási és Restaurációs Központ (OMRRK) tervezésekor nem számoltak az IMM-ben található kollekcióval, az IMM azonban a költözésre kiírt közbeszerzési pályázatból kihagyta az öt éve a Szépművészeti kötelékébe tartozó intézmény műtárgyait, megállapodásra pedig azóta sem került sor a gyűjtemény elhelyezését illetően.

Az intézmény gyűjteménye a szállítást végző Museum Complex a Jászberényi úti egykori Kossuth Nyomda épületében kialakított raktárába került, itt addig maradhatnak a műtárgyak, amíg be nem fejeződik a még mindig el nem kezdődött felújítás. A szállítás és a raktározás eddigi költsége 2,2 milliárd forint, mely 1,2 milliárdról indult, majd felugrott 1,7-re, végül idén márciusban további félmilliárddal emelkedett az összeg.

Az intézmények nem adtak választ a Magyar Hang a Hopp Ferenc-gyűjteménnyel kapcsolatos megkeresésére, más forrásból viszont úgy tudják, az IMM számára öt évre biztosítanak forrást a műtárgyak elhelyezésére, így a kelet-ázsiai kollekció a múzeum egyéb tételeivel együtt a külső raktárba kerül, ami azt jelenti, hogy a kollekció öt évig biztos nem lesz látható, de utána is bizonytalan a sorsa.

Kiemelt kép: Wikipedia / Indafoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik