Kultúra

Budapesten zavarta meg egy bekiabáló a világhírű csemballóművész koncertjét

Mahan Esfahani iráni-amerikai csemballóművész a Zeneakadémián adott szólókoncertet szerda este, ám a közönség egyik tagja dühösen provokálni kezdte. Esfahani épp Henry Cowell amerikai zeneszerzőről beszélt, akit a homoszexualitása miatt börtönöztek be a 30-as években, és arról, hogy a következő korál olvasható akár a régi vágású vallási korálok elleni tiltakozásként is, amikor egy fiatal amerikai férfi fölállt a nézőtéren, és angolul kiabálni kezdett vele.

Azt olvasta Esfahani szemére, hogy ezzel megsértette a hívő embereket, mire a közönség soraiból többen szóltak a provokátornak, hogy hallgasson el, aki végül Esfahanit szidalmazva távozott a teremből. A művész Twitterén írta meg, mi történt, megjegyezve, hogy ez már a második ilyen eset az elmúlt három évben. Azt is hozzátette, hogy az „őrült amerikai” azért volt mérges, mert megemlítette, hogy Cowellnek egy bezárkózó társadalom előítéleteivel kellett szembenéznie, de a támadó szerinte ezzel is csak bizonyította, milyen fontos téma ez ma is.

Az ügyben írtunk a Zeneakadémiának is, akik megerősítették, hogy az eset valóban a náluk tartott szerdai koncerten történt. „Előadás közben egy hibátlan amerikai angol akcentussal beszélő néző bekiabált, amikor a művész az egyik darabot konferálta fel.” A jelenet nem tartott hosszan, a férfi „bekiabált a nézőtérről kb. két trágár mondatot, majd  elhagyta a termet.”

A Zeneakadémia Koncertközpontjához a koncertet követően nem érkezett panasz. Esfahani Twitter bejegyzésében a történést korrektül írja le, a bekiabálót provokátornak nevezi, ami így is volt. A magyar közönség megtapsolta Esfahanit az eset után, ezzel is bíztatva, hogy folytassa a koncertet.

Meggyőződésünk, hogy Esfahani művész úr színpadi szövegei egyáltalán nem voltak provokatívak, a magyarázó felvezetéseket nagyra értékelte a vájtfülű, rangos közönség.

Az este rendkívüli élményt nyújtott, a világhírű csembalóművész játékával elvarázsolta hallgatóit.

Fotó: Hiroyuki Ito/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik