Kultúra

Ilyen a kamaszkor a dévai árvaházban

November végén kerül a mozikba Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje, melyhez megérkezett az előzetes. A 75. Velencei Filmfesztiválon debütált alkotás az árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér.

Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről, valamint a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

A filmet több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wroclaw, Linz) programjába is beválogatták, nálunk a Titanic közönsége láthatta októberben. A Déva forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs volt, főbb szereplői Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka.

Kiemelt kép: Déva

Ajánlott videó

Olvasói sztorik