Kultúra

Meghalt Terry O’Neill, a hollywoodi sztárok fotósa

Elhunyt Terry O’Neill, aki a hatvanas évek legnagyobb legendáiról, együttesekről, színészekről, zenészekről, köztük a Beatlesről, a Rolling Stonesról, Michael Caine-ről, Audrey Hepburnről, David Bowie-ról és Frank Sinatráról is készített portréfotókat. A 81 éves fotós, aki prosztatarákban szenvedett, szombaton éjjel halt meg otthonában.

Terry O’Neill készítette rólam a legemlékezetesebb fotókat az idők során, tökéletesen megragadva a hangulataimat. Egy igazi karakter távozott most

– írta Elton John a fotósról megemlékezve Twitter-üzenetében.

O’Neill London nyugati részén nőtt fel, dzsesszdobosként kezdte pályafutását. Mivel New York-i dzsesszbárokban akart fellépni, elfogadta egy légitársaság fotós állását. Lencsevégre kapta a brit belügyminisztert, aki egy váróteremben szunyókált körbevéve teljes díszbe öltözött afrikai törzsfőnökökkel. A fotó révén egy újságnál kapott munkát.

A hatvanas évek sztárjait, a film, a divat és a zene új arcait fotózta, ott volt a Beatles és a Rolling Stones pályafutásának kezdeteinél. Fotói híressé tették, a hatvanas évek közepére a legnagyobb magazinoknak dolgozott. O’Neill a brit fotográfia egyik legnagyobb neve lett, popkulturális fotóit követően már Nelson Mandelát és a királynőt is fényképezte – írja a Guardian cikke.

Többször nősült, másodjára Faye Dunaway színésznőt vette el, akivel három évig tartott a házassága és egy fiuk is született. Később elmondta, nagyon bánta a házassága körüli cirkuszt. De a fénykép, amelyet Dunawayról készített, miután 1977-ben átvette az Oscar-díjat a Hálózat című filmért, bekerült a londoni Nemzeti Portrégaléria állandó gyűjteményébe.

Egy tavaly adott interjújában sajnálkozott, hogy már nincsenek olyan sztárok, mint akiket ő fotózott.

Senki sincs, akit le akarnék fotózni, Amy Winehouse volt az utolsó – egy igazi tehetség. A valódi sztárok eltűntek

– mondta. O’Neillt októberben a Brit Birodalom Rendjével tüntették ki.

(MTI)

Kiemelt kép: Simon Russell/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik