Kultúra

Kóbor János: Nem a legjobb helyre születtünk

A Lakástalkshow-ban mesélt az elmúlt hatvan évéről az Omega.

A Lakástalkshow annak idején a YouTube-on indult, aztán Lovász László a Viasat3-ra költözött, most meg a Sony Maxon megy az új évad. A koncepció pofonegyszerű: stúdiószerű stúdió helyett a vendégek egy nappaliban, zokniban beszélgetnek a riporterrel. Az új részekben Lovász olyan arcokkal ül le, mint Osvárt Andrea, Vasvári Vivien, Sebestyén Balázs és a 200 első randi színészei. Az első hét utolsó napján, péntek este pedig az Omega két tagjával, Kóbor Jánossal és Benkő Lászlóval beszélget.

Nem elég az ismertség, olyan arc kell, akiről van véleményed
Lovász Lászlóval beszélgettünk a karrierjéről az Esti Showdertől a Tesztbeszédig, ahol megosztó hírességeket ültetett egy asztalhoz.

Az adásban végigveszik az együttes hatvanéves múltját, a kezdetektől elevenítik fel az Omega pillanatait. Bár úgy emlegetjük, hogy a zenekar 57 éves, a tagok már az 1959/60-as iskolaévben is együtt zenéltek.

Kóbor János mindig is építész akart lenni, valamint tudta, hogy a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején a sport az egyetlen kiugrási lehetőség egy gyerek számára. Aztán sok mindent megváltoztatott, mikor a Nyugat-Németországban élő nagyszülőktől megkapta 1957-ben Elvis Presley kislemezeinek a gyűjteményét.

Bár felléptek a gimnáziumban, az Omega tagjainak egyértelmű volt, hogy egyetemre mennek, és a szakmájukból fognak élni. Végül kiderült, hogy megy a zenélés a tanulás mellett, és a diploma után jött a váltás.

Amikor a diplomát átvettem, azon gondolkoztam, hogy most van értelme szocreál házakat tervezni?

– meséli Kóbor a műsorban, és hozzátette, hogy nem is volt kérdés, hogy továbbzenéljenek.

Kóbor János és Benkő László is megerősítették, hogy megélték a sikoltozó lányokat az első sorban, és a beatzene meg a rock nálunk is egy időben futott fel az angolszász zenekarokkal.

A Lakástalkshow-ban több zenei újságírót is megkérdeztek az Omegáról, és tőlük is elhangzott, a nagy kérdés: Mi lett volna, ha…?

Nem a legszerencsésebb helyre születtünk

– mondta Kóbor arra utalva, hogy egész máshogy is alakulhatott volna a karrierjük, ha még jobban ki tudnak bontakozni, és megismeri őket a világ.

Ezen kívül szóba került a cenzúra, amire Benkő László annyit mondott, hogy oda kellett figyelni a magyar szövegre, nehogy valami rosszat mondjanak. Viszont eszük ágában sem volt politizálni, és arra sem emlékeznek, hogy a sanzonbizottság visszadobta volna-e bármelyik számukat.

A Lakástalkshow november 11-től megy minden hétköznap 22 órakor a Sony Maxon, késő este pedig a Viasat3-on ismétlik.

Kiemelt kép: Sony Max

Ajánlott videó

Olvasói sztorik