Kultúra

Kiderült, egy kínai császáré volt az aprópénzért vásárolt váza

484 ezer fontért (mintegy 187 millió forintért) kelt el az a 18. századi váza, amelyet eredetileg 1 fontért (nagyjából 380 forintért) adtak el egy angliai jótékonysági boltnak – írja a Daily Mail. Az üzlet tulajdonosa nem volt tisztában vele, hogy egy igazi ritkaság került a birtokába, utóbb azonban kiderült, hogy a váza Csien-lung kínai császáré volt, aki 1735 és 1796 között uralkodott.

Az értékesítő aukciósház szakértői korábban úgy becsülték, hogy a váza 80 ezer fontot (mintegy 26 millió forintot) érhet, végül azonban ennek többszörösét fizették ki érte.

A vázán olyan szimbólumok láthatóak, amelyek alapján megállapították: a kerámiát nem exportra szánták, hanem valamelyik császári palotában használták. A körte alakú vázán az uralodó saját jele is olvasható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sworders Fine Art Auctioneers (@swordersfineart) által megosztott bejegyzés, Aug 29., 2019, időpont: 3:23 (PDT időzóna szerint)

A bolt tulajdonosa a tárgyat először az eBay-en akarta eladni, később viszont levette a tételt az oldalról, amikor látta, hogy milyen komoly ajánlatok érkeznek rá. A férfi utóbb a Sworders Szépművészeti Aukciósház segítségét kérte, a szakértők pedig megállapították, hogy a váza Kínából származik, és a 18. században készült.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik