Kultúra

„A Barátok közt igenis rendes dolog, valódi dráma”

A Barátok közt az a sorozat, amit senki nem néz, de mindig tudja, hogy mi volt a tegnapi részben. Szerintem rendkívül fontos sorozat a magyar televíziózásban, és az emberek életében is

– mondta a Népszava Visszhang című mellékletének adott interjúban Lányi Balázs. A Batárok közt vezető írója kiemelte, hogy már a kezdetektől sok fontos társadalmi ügyet mutat be a sorozat. A származás témájáról már azzal beszél, hogy félig roma a főszereplők egyike, ezen kívül előkerül a gyermekvállalás, a családon belüli erőszak ügye, de több meleg szereplő is megjelent az epizódokban. Volt példa arra, hogy mozgássérült szálat írtak, vagy az idős embereket érintő csalásokra reagáltak.

Beszélt arról is, hogy ismerősei olykor megkérdezik, miért nem ír valami rendes dolgot. Erre azt mondja:

Ez igenis rendes dolog, valódi dráma. Komolyan. Ha nem hinnék benne, nem csinálnám.

Lányi megemlíti, sohasem hajtotta, hogy olyan író legyen, akit befogad a magas irodalmi értelmiség. Hiszen ha lenne ilyen kényszere, nem is tudná a munkáját csinálni. Ő sorozatok szeret írni, a jövőt is ebben látja.  A háttér kapcsán megemlíti, hogy olykor nagyon sok idő telik el, mire adásba kerül a sztori, amit megírnak, így sok mindenre kell figyelni (például a télen írt részeknél észben kell tartani, hogy nyáron forognak majd, így akár strandra is mehetnek a szereplők). A részleteket viszont tökéletes titokban tartják: ahogy a színészek, úgy az ismerősök sem tudják kiszedni az írókból, mi lesz a sorozat következő fordulata.

Kiemelt kép: Korponai Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik