Kultúra

Martin Scorsese továbbra is rugdossa a Marvelt

A rendező még mindig nem adta fel, hogy az is értesüljön a Marvelről alkotott véleményéről, aki egy kő alatt él. Éles mondatai után most a New York Times cikkében taglalja mi a baj a franchise-zal, és miért olyan szomorú a Marvel sikereit látva. A lényeg továbbra is az, hogy az Oscar-díjas Martin Scorsese nem tartja sokra a Marvel univerzumát, és bár bevallja, hogy nem tudott végignézni egyet sem, siralmasnak látja a helyzetet.

Vannak, akik úgy találják, hogy Hitchcock filmjei önismétlőek – maga Hitchcock is töprengett ezen. De a hasonlóság a mai franchise-oknál egy más dolog. Sok elem, ami a mozit meghatározza ott van a Marvelnél. Ami viszont nincs, az a talányosság, az érzelmek igazi veszélye. Nincs kockázat. A filmek arra hivatottak, hogy kielégítsenek bizonyos elvárásokat, és véges sablonok variáció jelennek meg

– fogalmazott a rendező.

Martin Scorsese szerint a Marvel-alkotások nem filmek
Próbálta megnézni őket, de nem sikerült.

Scorsese a szerzői látásmódot hangsúlyozza, de a Marvelt inkább egy gépezetként írja le. Mondott azért pozitívumokat is a szuperhősös produkciók történetmeséléséről, csak neki túl üzletközpontú a szemlélet. Azt azonban elismeri, hogy egy generációs szakadék választja el ettől a világtól.

Sok franchise-t tehetségesnek tartott filmesek és művészek készítik, ezt látni a vásznon. Az a személyes ízlésemnek köszönhető, hogy ezek engem nem érdekelnek. Biztos, hogy ha fiatalabb lennék, később váltam volna felnőtté, akkor talán lelkesednék ezekért az alkotásokért, és még az is lehet, hogy én is akarnék forgatni egyet

– és hozzátette, hogy úgy nőtt fel, ahogy, olyan filmes lett, amilyen, ez pedig olyan távol esik a Marveltől, amennyire csak lehetséges. Egyszerűen végtelenül elszomorítja, hogy az audiovizuális szórakoztatás felülkerekedik a filmművészeten. Az üzletileg sikeres modell kiszorítja a versenytársát, és mozi húzza a rövidebbet.

A párbeszédet Martin Scorsese indította el, de sokan reagáltak a véleményre. Francis Ford Coppola osztotta Scorsese sorait, sőt, rájuk tett pár lapáttal, míg Samuel L. Jackson és James Gunn megvédte a Marvelt. A témáról alább is írtunk hosszabban.

Nem a Marvellel van a baj, csak azzal, hogy az hozza a nagy pénzt
Martin Scorsese lavinát indított el, hogy harcoljon az igazi filmművészet jövőjéért. De kinek van igaza?

(Deadline)

Kiemelt kép: Franco Origlia/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik