Kultúra

Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt…(x)

Steve Jobs megváltoztatta a világunkat

A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt – és sok szempontból a mindennapi életünket is.

Hogyan alapozta meg leleményes üzletemberként elképesztő sikereit? Hogyan rivalizált éveken át Bill Gatesszel? Hogyan hajtotta őt mindvégig az újítás vágya?

A közelmúltban megjelent lebilincselően érdekes kötet a huszonegyedik század egyik legnagyobb hatású személyiségének életét és korszakalkotó újításokban bővelkedő munkásságát mutatja be. Az információkban gazdag életrajz szemléletes grafikákkal kísérve kalauzolja végig az olvasókat a zseniális és céltudatos Steve Jobs életútján és karrierjén.

Steve Jobs 2011. június 7-én, négy hónappal a halála előtt jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt. Cupertino képviselőtestületével ismertette, hogy az Apple milyen vállalati központot tervez építeni a kerületben. Szeretettel idézte fel, hogy az azon a nyáron szerzett emlékek hogyan erősítették meg az elektronika és a technológia iránti érdeklődését.

„Tizenhárom éves koromban Hewlett és Packard voltak a példaképeim, és fel is hívtam Bill Hewlettet, mert Palo Altóban élt, és ott volt a neve a telefonkönyvben. Felvette a telefont, elbeszélgetett velem, végül pedig megkérdeztem, hogy tudna-e nélkülözni néhány alkatrészt a frekvenciaszámlálóhoz, amin éppen dolgoztam. Ő pedig nem csak alkatrészeket adott nekem, hanem valami ennél is fontosabbat: nyári munkát a cégnél.
Nyári munka a Hewlett-Packardnál, itt, Santa Clarában, a 280-as út mellett, a frekvenciaszámlálókat gyártó részlegen.
Ez egy valóra vált álom volt számomra.”

Minden jelenlévő számára egyértelmű volt, hogy az Apple Park projekttel Jobs részben ezeket a szép emlékeket hálálja meg a városnak. Egyben lehetőséget adott számára, hogy maradandó nyomot hagyjon a San Franciscó-i öböl térségének (a Bay Area) arculatán. Ebben a kísérletezésre és innovációra nyitott közegben nőtt fel, ez a kultúra ivódott be a lényébe.

Steve Jobs a Szilícium-völgy gyermeke volt. Talán a legnagyobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik