Kultúra

Durva, mennyit változtak a Beverly Hills, 90210 szereplői

A sorozat kemény magja újra összeállt, hogy kipróbálják, milyen ismét átélni a Beverly Hills-i gimi mindennapjait.

Nehéz elhinni, de a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb tinisorozata, a Beverly Hills, 90210 kis híján harminc éve indult el, és közel húsz éve ment le az utolsó rész. Már akkor is vicces volt visszanézni az első epizódokat, mikor a tizedik évadnál tartottunk, de most, hogy a csapat összeállt egy rebootra, pláne durva a különbség. A szereplők a negyvenes-ötvenes éveiket tapossák, és az eredeti sorozat nagybetűs szívtiprója, Luke Perry 52 évesen stroke-ot kapott. Márciusi halála után a BH90210, azaz a 2019-es folytatás az első részben állított emléket a színésznek.

Luke Perry a 90-es évek James Deanje volt
A Beverly Hills 90210 szívtiprójára emlékezünk.

A BH90210 hat résszel tisztelgett a Los Angeles-i, nagyon amerikai sztori előtt, ahol a gimis szereplők Beverly Hillsben próbáltak boldogulni. Ott volt az idegesítő és középosztálybeli kakukktojás Walsh testvérpár (Jason Priestley és Shannen Doherty), az elkényeztetett Donna Martin, akit a producer Aaron Spelling lánya, Tori Spelling játszott. A jó nő szerepét Kelly képében annak idején Jennie Garth-ra osztották, az izomagy Steve Sanders (Ian Ziering) volt, a tudálékos okostóni pedig Andrea Zuckerman (Gabrielle Carteris). Ők alkották az alapcsapatot, de nem hagyhatjuk ki a sulirádióst, David Silvert (Brian Austin Green) sem. Ha végigolvassuk a színészek névsorát, hamar kiderül, hogy nem hozott senkinek sem akkora áttörést a Beverly Hills, 90210, mint mondjuk a Hetedik mennyország Jessica Bielnek. Nem küzdötte fel magát egyikük sem az A-listáig. Ezzel semmi baj sincsen, tévés színészek is kellenek, csak érdekes, hogy amekkora kultusza volt a gazdag kamaszok drámázásának, annyira kevesen profitáltak ebből a felnőtt ligában a befejezés után. Talán a sorozatból korábban kiszállt Shannen Dohertyre emlékezhetnek Luke Perry mellett a legtöbben, aki a Bűbájos boszorkákkal vette be a magyar tévéket.

A nagy összeborulás 2019-ben akár kezdődhetne úgy is, mint ahogy azt a BH90210 a nyitásban fel is vázolja: visszaülünk a Peach Pitbe, megnézzük, kivel mi történt. Brandon vezeti a sorozatbeli büfét, és össze-összegyűlik a régi csapat. Ehelyett a készítők hat epizódon keresztül inkább azzal a sokkal izgalmasabb oldallal foglalkoznak, hogy mi lett a színészekkel. Keverik a fikciót a valósággal, és mindenki saját magát alakítja egy alternatív életpályával. A BH90210 nem torkollik nagy, csöpögős nosztalgiába, hanem felrázza a reboot kereteit. Az igazi Tori Spellinggel vagy éppen Brian Austin Greennel találkozunk.

Galéria
Tori Spelling és Jennie Garth 2019 augusztusában. Fotó: Gary Gershoff/Getty Images

A történet egy Las Vegas-i közönségtalálkozóval kezdődik, ahol a színészek a nagy pillanatuk, a Beverly Hills, 90210 rajongóival találkozhatnak. A sorozatbeli Jennie Garth éppen egy újabb válásra készül, Tori Spellinget kicsapták a valóságshow-jából, Jason Priestley egy közepesen sikertelen rendező, Gabrielle Carteris egy színészkamara elnöke, Ian Ziering egy élő és teljes állású reklámtábla, Brian Austin Green pedig képtelen kimászni a felesége árnyékából. Ismerős? Abszolút. Persze nem szabad a sorozat minden részletét készpénznek venni, de sok az egyezés a színészek valós életével.

Jennie Garth tényleg háromszor ment férjhez, de a legutolsóival, egy Dave Abrams nevű fickóval még nem váltak el. Bár volt, hogy már beadták a papírokat, úgy néz ki, adnak még egy esélyt a kapcsolatuknak. Vagy nézzük Tori Spellinget, akinek tényleg anyagi gondjai támadtak, miután elkaszálták a valóságshow-ját, és annak ellenére, hogy apja, Aaron Spelling milliárdos volt, Spelling 2006-os halála után sem úszott a pénzben. Brian Austin Green magánéletének mélyéről nem sokat tudunk, de mégiscsak kapóra jött az íróknak, hogy kívülről inkább a felesége Megan Fox a sikeresebb, ha a filmekről van szó.

Brian Austin Green 1996-ban. Fotó: Ron Davis/Getty Images

A nemrég véget ért BH90210 éppen azt járja körbe, hogy a színészek mit érezhetnek, mikor felmerül egy utánlövés lehetősége, nekik igazából hogyan érné meg újra visszacsöppenni a gimis éveikbe. Ugyanolyan limonádé lett a végeredmény egy bénább krimis szállal, mint 20-30 évvel ezelőtt, viszont kifejezetten szórakoztató a guilty plesure műfaján belül. Vagyis tudod, hogy nem életed sorozatát nézed, de attól még jól esik, és ezen a skálán is kell értékelni.

BH90210, első évad, hat rész, FOX, 24.hu: 7/10

Kiemelt kép: Vinnie Zuffante/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik