Kultúra

Sotheby’s: taroltak Banksy majom képviselői

Rekordáron kelt el a csimpánzos kép az aukciósháznál.

A festményt a Sotheby’s kortárs művészeti árverésén értékesítették. Az előzetesen becsült 1,5-2 millió font (567-756 millió forint) körüli árnál jóval drágábban, 9,9 millió fontért kelt el. Banksy esetében ez rekordot jelent.

A rejtőzködő brit művész egyik leghíresebb és legnagyobb (4 x 2,5 méteres) képén csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.

Az aukciósház nem fedte fel a Devolved Parliament című alkotás vevőjének kilétét. A 2009-ben készült műre 10-en tettek ajánlatot, a licit csak 13 percig tartott. A kalapács végül 8,5 millió fontnál csapott le, az ár a jutalékokkal együtt érte el a 9,9 millió fontot.

MTI/EPA/Neil Hall

Az aukciós ház azt írta, hogy függetlenül attól, az ember a Brexit-vita melyik oldalán áll, „ez a mű most fontosabb, mint korábban bármikor”. Alex Branczik, a Sotheby’s kortárs európai művészetért felelős szakértője úgy vélte, Banksy egyetlen képben „desztillálta a társadalom bonyolult politikai helyzetét”.

A kép eredetileg a Question Time címet kapta, de újat kapott, amikor Banksy átdolgozta. Magángyűjteményből bocsátották árverésre. Az MTI emlékeztet rá, hogy Banksy esetében eddig 1,87 millió dollár volt az aukciós rekord, amely még 2008-ban született New Yorkban a művész Keep it Spotless című alkotásáért.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik