Kultúra

A királyi út lehet zsákutca is, de Trump nem hülye

Máté Gábor az ősbemutató előtt beszélt az amerikai elnökről szóló Jelinek-drámáról.

Donald Trumpról szól a Katona József Színház következő bemutatója, a Nobel-díjas Elfriede Jelinek A királyi úton című drámája. A hvg.hu-nak a rendező, Máté Gábor azt mondta, bízik benne, hogy a Muppet Show-ként előadott darab elég szarkasztikus lesz, de németországi sikere dacára sem egyértelmű, hogy nálunk is működni fog, mert a magyarokat az amerikai politika kevésbé érdekli, mint a németeket.

A darabban minden szereplő vak. A rendező szerint azért, mert Jelinek a populizmus terjedéséért, a torz hatalmi rendszerért nemcsak a királyt teszi felelőssé, hanem azokat is, akik hagyták, hogy idáig fajuljanak a dolgok, hiszen a nép, az értelmiség nélkül nem lehet hatalomra szert tenni. Ez világjelenség, de Máté Gábor a darabban sok a megdöbbentő hasonlóság magyar szituációkkal.

Tudomásul kell venni, hogy az nem olyan egyszerű, hogy »egy hülye ország választ egy hülye vezetőt magának«. Trump is egy rendkívüli karakter, egyáltalán nem egy hülye ember. Valamit nagyon tud arról, hogy az élethez hogyan kell viszonyulni. És egy olyan országban is, mint Amerika, elnök tudott lenni.

Jelinek darabjában a fake news miatt egyenértékű igazság és hazugság. Ezt például Trump régóta nagyon érti, miközben az egyszerű ember nem is tudja, milyen egy politikus. Máté Gábor szerint a darab nem úgy politizál, ahogy a magyarok a politikára gondolnak, mert azt a színházat, ami összekeverhető egy pártgyűléssel, ő is rossznak, idegesítőnek tarja.

Politikailag nem hiszem, hogy nagy bátorság kell a darab bemutatásához. Valamihez, amiről teljesen nyilvánvaló, hogy épp történik a világban, miért ne szólhatna hozzá a színház is?

 

Trump szerint vele együtt buknának az amerikaiak istenadta jogai
Az amerikai elnök szerint nem impeachmentről van szó, hanem puccsról.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik