Kultúra

Drukkoljunk még egy kicsit, hogy Gáspár Kata megtalálja a szerelmet!

A 200 első randi második évada mindjárt indul, és meg is néztük előre a nyitóepizódot, hogy sikerült a napi romantika folytatása.

Bár ritkábban beszélünk róla, de a Viasat3 és a Sony ugyanúgy beszállt a hazai sorozatpiac felfutásába, mint a másik két meghatározó kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub. A Viasat3 ugrott bele például igazán a saját fejlesztésű sorozatok világába az Ízig-vériggel, vállalták a kockázatot, hogy a nulláról raknak össze egy hazai sztorit, hogy szülessen egy magyar szakácsromantika. Aztán ott van a 200 első randi, ami bár licenc, egy spanyol telenovella átirata, nem rossz példa arra, hogyan lehet egy napisorozatot kimaxolni, és a lehetőségekhez képest hozni a színvonalat. Persze nem hibátlan a 200 első randi, de ha társaihoz mérjük, nagyon is rendben van. Ezzel a nézők is egyetérthettek, mivel a csatorna berendelte a második évadot is, ami szeptember utolsó napján indul.

A történet felveszi az első évad végén letett fonalat, így még mindig Molnár Luca (Gáspár Kata) szerelmi életével foglalkozunk, hogyan ismerkedik újabb és újabb férfiakkal, hogy megtalálja az igazit. A kezdetben lúzernek és szerencsétlennek beállított lány már a múlté: a stílusa ugyan nem vett száznyolcvan fokos fordulatot, de Luca karaktere azt sugallja, hogy valamennyire rendbe tette az életét, a rádiós karrierje szárnyal, az önbizalma a helyére került, úgyhogy már csak az igazi hiányzik az életéből, akiről a legeslegelső részből már tudtuk, kinek kell lennie. Undi Márknak (Mészáros András) csak a neve béna, de ő a sorozat legpartiképesebb hímtagja, aki nem szereti az egyéjszakás kalandokat, jó fej, jó a kiállása és megállapodna, családot akar. De túl egyszerű lenne az élet, és túl rövid a 200 első randi, ha egyből egymásra találna a két fiatal, szóval minden hétköznap követhettük, hogy kaparja össze magát Luca, és hogyan randizgat különböző típusú fickókkal.

Fotó: Viasat3

Ennyi azonban még nem volna elég, hogy igazán fenntartsa a figyelmünket, úgyhogy a kedvesen röhejes család szép keretet ad a sorozatnak élen az elkényeztetett jégkirálynőnek indult, de érző szívű anyával (Pápai Erika), akit kezdetben sehogy sem hitt abban, hogy a lánya önállóan bármire is képes, legyen szó egy fogmosásról vagy pasifogásról. A nevelőapát Trokán Péter alakítja, az apját Szerednyey Béla, a minden lében ezer kanálnyi barátnőt pedig Sajgál Erika. Igazából nagyszerű húzás, hogy egy fiatalabb néző legalább annyira tud kapcsolódni a 200 első randihoz, mint az, aki még a tinédzserkorában szerelembe esett Trokán Péterrel, és azóta is úgy maradt. A szülők civódása kicsit olyan, mintha valami színházi komédiát néznénk, de ez a teatralitás a második évad első epizódja alapján is működik. Éppen túl sok mindenki, affektál és el is dobja magát, ha kell, de Trokán Péter pláne megnyerő a férj szerepében az idegesítő család mellett.

A történetben nincs semmi pláne, de a színészek jók, és Gáspár Kata még arra az énjére is emlékeztet egy kicsit – ha valaki nem a színházból ismeri – , aki annak idején az Apám beájulnában járta Csősz Boglárkával Európát, vagy a sajnos alulértékelt Tibor vagyok, de hódítani akarok női főhősére, aki az útkereső, Gregor Bernadett karakterével évődő Tibort (Fancsikai Péter) kíséri el a férfivé válás rögös útján.

A 200 első randiról egyébként még a Szeress most! is beugorhat, az RTL Klub ősrégi szerelmes, ármányos heti sorozata. Ha feldobjuk ezt a címet, még mindig Zséda ordíthat a fülünkbe a főcímdallal. Bugyuta volt az egész Tiborostól, Alexástól, és még a simlis Balla Iván is nevetséges volt, de valahogy működött. Persze nem is volt akkora a választék a kétezres években, de megvolt a szappanoperás csavarok romantikája. A 200 első randi a Szeress most!-féle műfaj upgrade-elt verziója, csak napisorozatos látvánnyal. Ha az éppen futó napisorozatokkal mérjük össze, abszolút kihúzhatja magát a Viasat, még akkor is, ha nem versenyezhet a TV2 vagy az RTL számaival. Soha nem is fog, de nem véletlenül ment a legjobban a trash a Viasat3-nak, és úgy tűnik, a sorozatok terén sincsenek lemaradva. Sőt! A 200 első randira még rosszabb pillanataiban az is rákaphat, aki a Netflixtől elkezdve az HBO GO-n át az Amazonig rendszeres sorozatfogyasztó, de néha még benyomja háttérnek a tévét.

A napisorozatok tényleg teljesen más kategóriába esnek, mint a heti társaik. A tíz körüli évad helyett naponta érkezik egy rész, ami viszont nem azt jelenti, hogy annyival is több ideig forgatják. Darálósabb a tempó, de a nézők cserébe folyamatosan megkapják a napi adagjukat. A 200 első randi vidám, és az se sokat számít, ha valaki lemaradt volna az első évadról.

A 200 első randit szeptember 30-tól adja a Viasat3 hétköznap esténként este nyolctól. 

Kiemelt kép: Viasat3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik