Kultúra

Nekünk az utca, nekik az otthon: így látják Budapestet a hajléktalanok

Nekünk az utca, nekik az otthon: így látják Budapestet a hajléktalanok

Budapest sokunké: ahogyan a többségi társadalom tagjainak, úgy a hajléktalanoknak is megvannak a maguk törzshelyei, szívükhöz közelálló helyszínei. A Budapest Bike Maffia és a londoni Café Art negyedik alkalommal hirdetett fotópályázatot hajléktalan emberek számára. Az érintettek egy-egy eldobható fényképezőgép segítségével mutathatták meg, hogyan látják Magyarország fővárosát. 13 fotó kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjon a hajlék nélkül élőknek, hogy megmutathassák tehetségüket és mindennapjaikat, és ezáltal felhívja a figyelmet a hajléktalanság problémájára, halványítsa a sztereotípiákat és szűkítse a társadalmi rétegek közötti szakadékot.  

Idén a Vöröskereszt Madridi utcai szállójának, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Dózsa György úti, Táblás utcai és Alföldi utcai szállójának lakói és a Bike Maffia Vitamin Kommandó elnevezésű projektje révén utcán élő hajlék nélküli alkotók csatlakoztak a pályázathoz.

A beérkezett 1350 pályamunka közül hattagú szakmai zsűri választotta ki azt az 50 fotót, amelyekből köztéri kiállítás volt a Madách téren. A zsűri tagjai:

  • Bíró Kriszta színész
  • Csoszó Gabriella fotós, tanár, aktivista
  • Nánási Pál fotós
  • Oltai Kata művészettörténész, kurátor
  • Sándor Dávid a Fortepan szerkesztője és
  • Szepessy Ákos a Fortepan alapító szerkesztője voltak.

A kiválasztott fényképeket szeptember 22-éig, a Madách téren tekinthették meg az érdeklődők, közben pedig a MyBudapest Photo Project Facebook-oldalán szavazhattak kedvenceikre. A legkedveltebb 13 fénykép és az alkotók rövid történetei kerülnek be a MyBudapest 2020 naptárba. A naptár, illetve a fotókból készülő képeslapok, jegyzetfüzetek októbertől megvásárolhatóak a Bike Maffia weboldalán, illetve budapesti üzletekben, múzeum shopokban.

Az eladásokból származó teljes nyereséget a kiválasztott képek alkotói, hajléktalan művészek kapják.Ezek a legtöbb szavazatot kapott képek:

Bartha József – Biciklis a háztetőn
Zoltai Péter – Végeredmény
Dárdai Balázs – Föl a csillagokhoz
Gede Márton – Mindenkinek jár a törődés
Kovács József Pál – Rózsafelhő
Ormódi József – Várakozók
Selmeczi Tibor – Keresem az utam
Pollák László – Távolodik a kormány
Dóczi Gábor – Lezárt lehetőségek
Selmeczi Tibor – Mindig van tovább út
Szakács János – Jóbarát
Fehér Ferenc – Visszatérő álom

Kiemelt kép: Selmeczi Tibor – Fény az alagútban

Olvasói sztorik