Kultúra

Ne hallgassa meg többet a Despacitót, ha megvédené a Földet!

Nagyot robbantott Luis Fonsi 2017-ben megjelent Despacitójával, amivel valószínűleg még évekig jól elhaknizgathat. A Puerto Rico-i énekes-dalszerző Daddy Yankee-vel közös száma idén hivatalosan is minden idők legnézettebb videója lett a YouTube-on, jelenleg több már majdnem 6,5 milliárd megtekintésnél jár. A klip emellett hétszeresen is bekerült a Guinness Recordok könyvébe is, többek között a legtöbbet lájkolt videóként.

Ez Fonsinak egyértelműen jó, a Földnek azonban már kevésbé. A 444 a Fortune magazin cikke alapján azt írja, hogy  a Despacito másban is rekordot döntött, nagyjából annyi energiát fogyasztott, amennyit 40 ezer amerikai háztartás egy év alatt. Minden egyes keresés, kattintás vagy videólejátszás egyszerre több szervert hoz működésbe a világon, melyek az internetes oldalak adatait tárolják, amiket aztán megosztanak más számítógépekkel, telefonokkal és a többi, internetezésre alkalmas eszközzel.

A lap azt írja, hogy egyetlen egy Google-keresés a dalra 6-8 adatközpont szervereit aktiválja világszerte, ami rengeteg energiát fogyaszt, nyilvánvalóan.

Az emberek nem gondolnak a Netflix-használat láthatatlan következményeire sem

– mondta a Fortune-nek Debra Tan, a hong-kongi China Water Risk nevű civil szervezet vezetője, aki szerint a most kialakuló „felhőalapú társadalmak”, az 5G technológia, a robotok, a mesterséges intelligencia és a kriptovaluták elterjedése mind tovább fogják növelni az áramfogyasztást.

Ye Ruiqi, a Greenpeace kelet-ázsiai munkatársa szerint a fogyasztók is tehetnek apró lépéseket. Ha például közepes képminőséggel használjuk a Netflixet, a magas felbontáshoz szükséges szén- és vízmennyiség 75 százalékát megspórolhatjuk. Azonban szerinte is elsősorban a cégeknek és a kormányoknak kellene dolgozniuk a megújuló energiaforrások terjedéséért.

Kiemelt kép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik