Kultúra

Fischer Ádám szerint Magyarországon sosem lesz demokrácia

Fischer Ádám szerint a magyarok a maguk zárt világában élnek, írja a Népszava a karmesterrel készített Kurier-interjú alapján. 95 százalékuk nem beszél semmilyen idegen nyelven, de ami még döbbenetesebb volt számára, amikor kiderült, hogy nálunk a romák többsége Orbánra szavaz, mert azt gondolják, hogy a migránsok elveszik tőlük a szociális segélyeket.

Fischer egyetért azzal, amit édesapja gyakran mondogatott: Magyarország mindig is feudális állam volt, a liberalizmus nem tudott gyökeret verni. Szerinte Magyarországon sosem lesz demokrácia. Erre hozta fel jó példának azt a történetet, miért is mondott le évekkel ezelőtt az Operaház főzeneigazgatójaként. Az egyik énekesnő mindenáron rá akarta venni a társulat igazgatóját, hogy alkalmazza klarinétos fiát, máskülönben megy Orbán Viktorhoz, az igazgató pedig állás nélkül marad.

Az igazgató Fischert próbálta később meggyőzni, hogy szerződtessék le a fiút. Fischer szerint azonban nem lett volna ez másként egy szocialista kormány alatt sem, ő viszont nem tud dolgozni ilyen viszonyok közepette, Orbán pedig pontosan ezt a mentalitást használta ki.

Kiemelt kép: Csibi Szilvia /MÜPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik