Kultúra

Ellopták Banksy egyik párizsi alkotását

Hétfő hajnalban ellopták Banksy egyik híres festményét a Párizs centrumában lévő Pompidou központnál. A BBC azt írja, hogy a rendőség nyomozást indított a kép eltűnése ügyében, mely térfigyelő- és biztonsági kamerák segítségével próbálja megtalálni a tettest. A zsebkéses patkányt ábrázoló képet, mely az 1968-as párizsi diákfelkelések 50. évfordulóján került jelenlegi helyére, egy évvel ezelőtt is megpróbálták ellopni, de a Pompidou központ biztonsági őrei megakadályozták azt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

. Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art.

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés, Jún 26., 2018, időpont: 7:00 (PDT időzóna szerint)


A Pompidou Központ közleményben fejezte ki sajnálatát:

Szomorúan értesítjük Önöket arról, hogy Banksy, a Beaubourg úton, épületünkkel szemben álló alkotását az éjjel ellopták. Bár ez a darab nem része a gyűjteményünknek, büszkék vagyunk arra, hogy a művész az intézényünk egyik oldalát választotta alkotása helyéül, így tisztelegve a ’68 májusi események előtt. Jogi panaszt nyújtunk be

– írták.

Banksynek nem ez az egyetlen képe Párizsban, amit elloptak. Januárban egy fiatal nőt ábrázoló képét lopták el a Bataclan klub egyik vészkijáratáról, melyet azóta sem találtak meg. A festményt a művész a klubban történt 2015-ös merénylet áldozatai emlékére készítette.

 Kiemelt kép: KAZUKI WAKASUGI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik