Kultúra

Demenciával küzdőknek épít otthonokat az IKEA

A gondolkodás és az emlékezet hanyatlásával járó állapot főleg az időseket érinti – nekik nyújtana segítséget az óriáscég.

A hetvenötödik születésnapját tavaly ünnepelt svéd bútoráruház az építőipari óriás Skanskával közösen alapított cége, a BoKlok az elmúlt két évtizedben tizenegyezer, a skandináv országokban álló otthon megszületését tette lehetővé, mindvégig szem előtt tartva a környezettudatosságot.

A cég legújabb projektjével azonban nem csak a természetet, de az embereket is szeretné segíteni, így a nemrég bemutatkozott Silviabo otthonaival a legtöbbször az Alzheimer-kór által kiváltott demenciával küzdőket szeretné segíteni.

Fotó: boklok.se

A tervek szerint a lakások minden esetben apró kertet kapnak, a kisebb épületcsoportokhoz a szocializációt és a házon kívül töltött időt növelő közössségi házat kapcsolnak, a bútorokon és műszaki cikkeken pedig a könnyebb kezelés és használat érdekében nem apró gombokkal és érintőfelületekkel, hanem jókora fogantyúkkal és könnyen használható tárcsákkal találkoznak majd a leendő lakók, akiknek

a fürdőszobáiban nem lesznek tükrök, a demens emberek állapotuk romlásával ugyanis már nem ismerik fel magukat benne – néhányan fiatalabb kori tükörképüket keresik, mások pedig megijednek az ismeretlen arctól.

A svéd királyi család tagja, Szilvia hercegnő nevét viselő, 2015-ben indult projektet maga az uralkodócsalád is támogatja, az első nagyobb Silviabo-épületcsoport pedig már közel áll a megvalósuláshoz: a CNN szerint a cég ugyanis már számos település vezetésével tárgyal kisebb-nagyobb földterületek megvásárlásáról, ahol egész lakóparkokat hozhatnak létre a rászorulóknak.

Fotó: boklok.se

Svédországban minden évben 25 ezer embert diagnosztizálnak demenciával, így az IKEA a kormánynak takaríthat meg jókora összegeket azzal, hogy helyettük kínál megoldást az emberek lakhatására – a cég Stockholm mellett épített, jelenleg hat lakásból álló kísérleti telepének sikerét látva pedig

erre minden esélyük megvan.

A Silviabo a jövőben nemcsak a társas képességeik, gondolkodásuk és érzelmeik hanyatlását végigélőknek segít majd a békesebb élet elérésében, de az a friss nyugdíjasok számára is elérhető lesz, természetesen némiképp más kényelmi funkciókkal – írja a Designboom.

Az otthonok árai az átlagos svéd lakásokénál jóval kedvezőbbek lesznek, sőt, az alacsonyabb jövedelmű családokból érkezők olcsóbban juthatnak majd hozzá a saját lakóhelyükhöz.

A svéd helyzet

Az időskori pszichiátriai zavarok közt emlegetett demencia gyakorisága világszerte egyre nagyobb méreteket ölt: húsz év múlva Svédország lakosságának negyede lesz 65 évesnél idősebb, köszönhetően részben a második világháború utáni hirtelen megnőtt gyermekvállalási kedvnek, illetve a skandinávokra jellemző magas életszínvonal hozta hosszú várható élettartamnak. Az időskori ápolást a svéd állam jórészt saját forrásokból fedezi, így mindenféle, alulról jövő kezdeményezés, vagy nagyvállalati segítség jókora terhet vesz le az egyre nagyobb nyomás alá helyezett államkincstárról, és lassítja az éjjel-nappali ápolást adó állami intézmények számának növekedését, valamint a várólisták hosszát.

Kiemelt kép: boklok.se

Ajánlott videó

Olvasói sztorik