Kultúra

A kis herceg eddig nem ismert vázlatai kerültek elő

Reméljük, hamarosan láthatjuk is majd őket.

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry A kis herceghez készült rajzainak vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban – írja az MTI. A színes rajzokat maga az író készítette. A vázlatok egy tavaly elhunyt svájci ingatlanmágnás hatalmas műgyűjteményében rejtőzködtek.

Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, ám az a felnőtt szemével csupán egy kalapnak látszik. A dohos szagú irattartóban megtalált vázlatokon látható a kis herceg a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. A mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt.

A 2018 decemberében 94 éves korában elhunyt Bruno Stefanini zürichi műgyűjtő 1986-ban vásárolta a rajzokat egy aukción a svájci Bevaix-ben. Stefaninak volt az egyik legnagyobb műgyűjteménye Svájcban, amelynek kezelésére 1980-ban alapítványt hozott létre Winterthurban.

A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek

– közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője. Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat. Nincs rajtuk dátum. A kis herceg 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban, így a Winterthurban megtalált vázlatok alighanem ezen időpont előtt készültek. A regényhez felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi.

Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk

– mondta Grossmann. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak.

Kiemelt kép: Wiki

Ajánlott videó

Olvasói sztorik