Kultúra

Hallgassa meg dalban az elmúlt hét legfontosabb híreit!

Valószínűleg sokan vagyunk úgy, hogy annyi hírt olvasunk el egy nap, hogy már azt sem tudjuk, mikor és mi történt. Sokkal jobb lenne néha, ha valaki zanzásítva mondaná el nekünk a lényeget, például a múlt héten, az ország több területén is terjengő trágyaszagot vagy az olasz politikai válságról szóló híreket. Valami ilyesmit tesz a nemrég létrejött Hírek dalban projekt, melynek célja, hogy az online térben naponta kavargó híreket szórakoztató kontextusban, akusztikus popzenei kísérettel, énekes-bemondók előadásában tálalja. A projekt ötletgazdáját, a zenéket és dalszövegeket is jegyző Benkő Dávid zongoristát (PASO, Subtones) régóta foglalkoztatja a zene és a humor összekapcsolásának lehetősége.

Először összeírok tíz-húsz darab, néhány szavas hírcímet, amiket például egy rikkancs is kiabált volna régebben az utcán, majd ezeket rímekbe szedem és dalszöveggé formálom. A műfaj könnyed természetéből fakadóan kerülöm a tragikus és megosztó híreket, viszont keresem az abszurdot és a meghökkentőt

– mondja Benkő, aki a dalok hangszeres kíséretében többek között ukulelén, csellón és furulyán is játszik.

Az első dalban a 2018-as Fonogram „Év Fedfedezettje” díjat elnyerő, valamint a Nagy-Szín-Pad tehetségkutatón első helyezést elérő Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci vállalta el az énekes-bemondó  szerepét. A kamera mögött a PASO-ban is gyakran vendégszereplő, a Böiler zenekar frontembere, Riger János állt.

Benkő elmondása szerint a következő részekben több ismertebb és feltörekvő énekes is magára ölti majd a bemondó szerepét.

Kiemelt kép: Youtube / Hírek Dalban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik