Kultúra

Tizenegy koncert a Szigeten, amit kár kihagyni

A szerdán kezdődő Sziget Fesztiválra ajánlunk ismert és nem olyan ismert előadókat, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.

Jain

Augusztus 7., 19.45, Nagyszínpad

A francia énekesnő másodszor jár a Szigeten, de három éve még inkább csak hazájában volt igazán népszerű, azóta viszont nemzetközi szinten is egyre komolyabb ismertségre tett szert, francia nyelvterületen pedig egyenesen a legnagyobb mai sztárok egyike. Jain földrészeket és kultúrákat egyesítő popzenéje pont annyira egzotikus, amivel kiemelkedik korunk fantáziátlan egyenpop-masszájából, viszont kellően is slágeres ahhoz, hogy kellően élvezetes és szórakoztató műsort nyújtson azoknak is, akik nincsenek annyira képben a munkásságát illetően.

Ed Sheeran

Augusztus 7., 21.40, Nagyszínpad

Az első nap headlinerét már csak azért sem hagyhatjuk ki a szigetes koncertajánlónkból, mert a Foo Fighters-nap mellett a szerda lesz a fesztivál leglátogatottabb, telt házas pillanata. Ez majdnem százezer embert jelent a Hajógyárin, és jó részük tényleg csak a vörös hajú angol srácért vette meg a jegyét, aki abból keres komoly dollármilliókat, hogy olyan, mint te vagy én. A fiú a szomszédból egy gitárral. Erre épül Ed Sheeran karrierje, a dalszövegei sokszor szólnak arról, milyen kívülálló is ő, miközben óriási a szíve. A romantikus számaival az esküvők, első táncok koronázatlan királya, és lassan tényleg mindenkivel készített duettet Justin Biebertől Travis Scottig. Hogy tényleg az egyszerűségében és a hétköznapiságában rejlik-e a titka, az pedig a Sziget első napján kiderül. Na meg az is, hogy Sheeranen mennyire látszik meg egy több mint két éve tartó turné. Az augusztus 26-tal véget érő Divide-dal a U2 rekordját már megdöntötte, hiszen 893 nap alatt 236,7 millió dollárt, azaz több mint 214 milliárd forintot keresett. Az egyik legfrissebb számával alapoznánk meg a hangulatot estére, ami már csak a klip miatt is érdekes.

The 1975

Augusztus 8., 21.30, Nagyszínpad

A manchesteri zenekar egyszer már járt a Szigeten 2014-ben, azóta azonban sok minden változott: leginkább az, hogy jóval híresebbek lettek. Ez például a tavalyi, borzalmasan hullámzó minőségű, de azért korrekt albumuknak, A Brief Inquiry Into Online Relationshipsnek is köszönhető. Ezért kaphattak headliner szerepet idén, na meg azért is, mert egész aktuális szereplői a zenei világnak, és az ilyet meg kell becsülni, ha a Szigetről van szó (bár talán az elmúlt években mintha kicsit javulna a helyzet).

Mura Masa

Augusztus 10., 17.45, Nagyszínpad

Alex Crossan Anglia és Franciaország között született félúton Guernsey szigetén, és egy japán kovács után vette fel a művésznevét. Még csak 23 éves, de már túl van két Grammy-jelölésen, egy Grammy-díjon, és egy hosszú névsoron, hogy kikkel dolgozott együtt producerként. A listán élén ott van ASAP Rocky (vele vette fel talán a legismertebb számát, a Love$icket), a brit rapper Stormzy, a grime következő istene Skepta és Wiley után vagy éppen a szintén brit Charli XCX. Lassan tényleg ott fognak sorban állni nála a legnagyobb előadók, hogy együtt adjanak ki valamit, sőt, már ott is állnak.

The National

Augusztus 10., 21.30, Nagyszínpad

A National is volt már egyszer a Szigeten 2011-ben, de most legalább már esti fellépőként, ami sokkal jobban áll a zenéjükhöz. A hangulatot nagyjából úgy kell elképzelni, mintha ötvenes apukák középtempós indie rockot játszanának, ami rosszul hangzik, de nem kell megrettenni, elég szép dalaik vannak.

James Blake

Augusztus 10., 23.45, A38

A dubstep dj-ként kezdő James Blake ma már ott tart, hogy a legnagyobb, legmenőbb rapperek dolgoznak vele, jól áll a hiphopnak Blake melankóliája. Adott már ki közös számot Travis Scottal, Kendrick Lamarral és Future-ral, Jay-Z-vel, Chance The Rapperrel, Vince Staplesszel, és egyszer még Kanye West is azt találta mondani, hogy James Blake a kedvenc előadója. Ebből már kiindulhatunk, ha korábban nem merültünk el mélyebben az angol énekes munkásságában, aki szinte biztos, hogy el se fog mozdulni a zongorája mögül az A38 színpadán szombat éjjel.

Big Thief

Augusztus 12., 16.00, Nagyszínpad

A Big Thief az amerikai kritikuskedvenc. Már az előző, 2017-es albumuk, a Capacity is az volt, de az idei U.F.O.F után még inkább azok lettek. Zenéjük bensőséges, álomszerű, hipnotikus, folkos indie. Nagyon intim, ezért is érdekes a nagyszínpados, délutáni koncertkezdés.

Stella Donnelly

Augusztus 12., 16.00, Petőfi rádió – Telekom VOLT Színpad

Egészen furcsa helyszínen lép fel az idén az első albumát megjelentető, walesi-ausztrál Stella Donnelly. A cuki, de elég odamondós Beware of the Dogs pedig elég jó kritikákat is kapott, nem csodálnánk, ha még így az elején egy szép karriert bejáró énekesnőt kaphatnánk el most a Hajógyári-szigeten.

Superorganism

Augusztus 12., 20.30, A38

A japán származású énekessel az élén a brit zenekar teljesen őrült, ezt lehetett látni körülbelül pont egy éve az A38-on is. Kétségtelenül popot játszanak, és ehhez minden kezük ügyébe kerülő dolgot fel is használnak. Különösen kreatívak, viccesek és nagyon aranyosak. Első albumuk 2018-ban jelent meg, egészen érdekes, csak ajánlani tudjuk.

Idles

Augusztus 13, 19.15, A38

Miközben talán minden eddiginél nagyobb szükségük lenne a briteknek néhány elszánt és dühös rockzenekarra, amely elküldi a teljes idióta politikai elitjüket az anyjába, kevesen vannak, de az Idles pont ilyen. Az öttagú bristoli zenekar különösen élőben van elemében, iszonyatos energiával szedik darabokra a világot körülöttük, a színpadról nem is beszélve, és nem félnek a politikai állásfoglalástól sem. Ráadásul még pont jókor is látjuk őket, miután a tavalyi lemezüknek köszönhetően váltak igazán népszerűvé.

Foo Fighters

Augusztus 13., 20.30, Nagyszínpad

Ha a Sziget máris valamiben rekordot döntött, az egészen biztosan az, hogy három fellépő is túllépte az eddigi csúcstartót a gázsiban, és a Foo Fighters nyerte a legdrágább zenekar címét 2019-ben. Sőt, Kádár Tamás főszervező azt is aláhúzta, hogy olyan sem fordult elő, hogy két headliner váltja egymást: jelen esetben a Twenty One Pilots után kezdenek Dave Grohlék. Mondjuk legalább nem valószínű, hogy a közönségben sok az átfedés. Azt is sokan észrevehették, hogy a Sziget legeslegutolsó koncertje fél kilenckor kezdődik, de ennek oka, hogy a Foo Fighters két és fél órás koncertet ad, és hátha az is kiderül, mire kellett nekik két mini legó.

Kiemelt kép: Mudra László /Rockstar Photographers

Ajánlott videó

Olvasói sztorik