Kultúra

Viszonyt kezdett tizenhárom éves tanítványával az idős karmester?

Vagy mégsem? Ez után nyomoz a Szép csendben címen érkező magyar film főhőse.

Nem félt belenyúlni a sűrűjébe az elsőfilmes Nagy Zoltán, akinek Szép csendben című filmdrámája november 14-én kerül mozikba. A Filmalap Inkubátor Programjában megvalósuló film főszerepeit Máté Gábor, Major Erik és Bognár Lulu játsszák, a történet pedig igazi tabutémát dolgoz fel. A sztori szerint ugyanis főhősünk, a tizennyolc éves Dávid gyanakodni kezd, hogy zenekarának idős karmestere viszonyt kezdett a frissen a zenekarba került tizenhárom éves Nórival. Dávid megszállottan kutatni kezd a titkos viszony ügyében, miközben azon is vívódik, hogy szabad-e egyáltalán beleavatkoznia nagyra becsült mentora dolgába. Magyarán a jó kis, megszokott elhallgatós-félrenézős mentalitás küzd benne az igazságérzettel – miközben persze, kit tudja, igaza van-e. A filmhez most egyszerre érkezett plakát, előzetes, és néhány jelenetkép is.

Az emberek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a hasonló esetekkel. Nehezíti az ilyen ügyek feltárását, hogy hétköznapi rutinná vált az elhallgatás, tabusítás, mind kisközösségben (mint egy osztály, iskola, vagy család), mind a nyilvánosság szintjén. Amikor pedig szó esik egy ilyen esetről, a tapasztalatom az, hogy nem mélységében, sokkal inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni, ahol ráadásul egy olyan ember keveredik gyanúba, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk

– mondta Nagy Zoltán, rendező-forgatókönyvíró.

Galéria
Fotó: Vertigo Media

A főszereplőt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja, a 13 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu, Dávid barátait pedig szintén két SZFE-hallgató, Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya játsszák. A felnőtt szerepekben pedig Máté Gábor, Schell Judit és Szamosi Zsófia lesz látható. A filmet Nagy Zoltán rendezte, aki Gothár Péter osztályában végzett filmrendező művész MA szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Fotó: Vertigo Media

Nagy Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia. A Szép csendben az első nagyjátékfilmje, melynek forgatókönyve a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a „MyFirst Script” workshop fődíját. A film operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Kornis Anna. A forgatókönyvet Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzik.

Kiemelt kép: Vertigo Média

Ajánlott videó

Olvasói sztorik