Kultúra

Beléptem a társkeresők Való Világába, ahol kiderült, csúnya vagyok

Az elmúlt években mind több a lehetőség az internetes ismerkedésre: sorra jelennek meg az internetes, valamint okostelefonon elérhető, applikációs társkeresők. Elég csak a Tinderre vagy a Happnre gondolnunk. Aztán ott van a „minőségiként” emlegetett Elittárs, a múlt hét óta pedig a Szépvagy.hu is. Na, ez persze nem mindenkinek elérhető, hanem – ahogy az a nevében is szerepel – csak a szép embereknek.

A magát Magyarország első beszavazós társkeresőjeként hirdető oldal működésének lényege, hogy csak akkor kerülhetünk be, ha azok, akiknek szépségét már szavazatok legitimálták, beszavaznak minket. Szükségünk van tehát egy jól kiválasztott fotóra, a moderátorok jóváhagyására és máris indulhat a móka. A többieknek két napjuk van arra, hogy eldöntsék, befogadnak-e minket, addig idegtépő órákat kell túlélnünk, hogy kiderüljön, megfelel-e kinézetünk másoknak.

Bennem a következő kérdések cikáztak, miután regisztráltam az oldalra:

  • Mi van, ha nem tartanak elég szépnek az egyetlen fotó alapján, amit feltöltöttem?
  • Ki mondja meg, mi vagy ki a szép?
  • Szeretnék-e egyáltalán tetszeni azoknak, akik fent vannak az oldalon?
  • Ők tetszenek-e nekem?

Az már csak hab a tortán, hogy a főoldalon az alábbi leírás olvasható:

„Ne feledd, a párválasztásban a külső fontos ugyan, de nem minden. Ha nem választanak be, az nem jelenti azt, hogy kisebb eséllyel találod meg a párod.”

Fotó: Szépvagy.hu

A Szépvagy.hu egyébiránt csak ideahaza újdonság, eredeti változata 2002-ben, Dániában startolt BeautifulPeople.com néven: ennek jelenleg körülbelül 1 millió regisztrált felhasználója van.  Ennek viszont a sokszorosát, összesen 8 és fél millió jelentkezőt utasítottak vissza az elmúlt években, mások mellett az oldal alapítóját is. Ott 48 órát kell a fotó feltöltése után várni arra, hogy kiderüljön, bejuthatunk-e a szép emberek Mekkájába. A külföldi oldalon elég jól kirajzolódott, mely országok erősen felülreprezentáltak az elutasítottak között. Az első helyen az Egyesült Királyság áll, melyet India, Oroszország és a Fülöp-szigetek követ. A legnagyobb arányban a skandináv származásúak regisztrációját fogadják el.

A Szépvagy.hu-ra több ezer regisztráció érkezett az indulása óta – tudtuk meg az oldal üzemeltetőjétől. Az első társkeresők beszavazására speciális szabályok vonatkoztak: az első jelentkezőket publikusan, regisztráció nélkül lehetett beszavazni. A nyitó néhány száz regisztrációt követően ez a lehetőség megszűnt, azután már csak a tagok adhatják le szavazataikat.

Azt, hogy az ötletre van igény, bizonyítja, hogy naponta exponenciálisan növekszik a jelentkezők száma. A kapu mindenki számára nyitva áll, aki szeretne egy különleges klub tagjaként társat keresni olyan egyedülállók között, akiket a többiek már beszavaztak az oldalra

– írta kérdésünkre a Dating Central Europe Zrt., a Szépvagyok.hu üzemeltetője.

A Szépvagy.hu-ról azonnal a Viva Tv egykori műsora, a Szexi vagy nem ugrott be, ahol adásonként 5 fiú és 5 lány mérettette meg magát egy celebekből álló zsűri előtt. A versenyzőknek az első fordulóban ruhában, ha pedig továbbjutottak, fürdőruhában kellett végigvonulniuk a kifutón, majd a zsűritagok táblán jelezték, szexik-e a versenyzők vagy sem.

A rendszer valószínűleg könnyen kicselezhető, hiszen ma már pillanatok alatt tudunk bárkiből új embert faragni a különböző retusálós és arcátalakító applikációknak köszönhetően, de néha elég egy jó megvilágítás vagy póz is. Az Instagramon egyre több influenszer mutatja meg például azt, mennyit számít egy-egy beállítás. És mind többen vállalják a valós kinézetüket is. Ezért is meglepő, hogy most, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a „bodypositivity”–szemlélet, a kifutókon sem kizárólag vékony lányokat látunk vonulni, startol az oldal, amelynél az elképzelt szépség a belépő.

Szépvagy.hu

A fennálló két napban csak részeredményeket láthatok szépségem népszerűségének alakulásáról. Négy különböző szmájlival értékelhetik a többiek, mennyire tartanak kívánatosnak, a csúnyától a tündöklően szépig. Amikor látom, hogy kaptam néhányat a két rosszabbik szmájliból, elgondolkodom, kell-e nekem ez az egész. Aztán egyszerűen csak dühös leszek. Miért néhány ismeretlen döntse el, hogy nézek ki? Nyilván a való életben is pont ugyanez történik, csak ott nem látom minden egyes ember arcán, bejövök-e neki vagy sem. A legnagyobb probléma az, hogy ez – bár fontos – de csak egy része a szimpátiának vagy a vonzalomnak. Lehet bármilyen szép vagy szexi a másik, ha hiányzik belőle a humor, az értelem vagy a figyelmesség, sok mindent nem tudok vele kezdeni, hosszabb távon biztos nem.

A baj nem azzal van, ha valakinek fontos a szépség, hazudnék, ha azt mondanám, engem nem érdekel, hogy nézek, nézünk ki. Az viszont nem tetszik, hogy random emberek exkluzívvá és kizárólagossá teszik a szépséget. Az üzemeltető cég azt írta:

Nem gondoljuk, hogy diszkriminatív lenne. Ha műveltségi vetélkedővel lehetne bejutni az oldalra, az pont ilyen lenne, csak senki nem háborodna fel. Nem érezzük a szépség dicséretét negatívnak. Álszent, aki azt mondja, hogy a szépség nem része az életünknek, főleg, ha társkeresésről van szó. Nem szokott létrejönni úgy párkapcsolat, hogy egyik félnek sem tetszik a másik. Nyilván ez csak az egyik szelete a kapcsolatnak, és ennél sokkal fontosabb a másik személyisége. Mégis a társkeresők az első benyomásra nagy hangsúlyt fektetnek, és a fotó alapján döntenek. A személyes találkozásnál szerepet játszik a másik megjelenése, kisugárzása és sok egyéb szempont, de az online társkeresésben inkább a fotó a kiinduló pont.

Ez, természetesen, így van a társkeresők mindegyikénél. A Szépvagy.hu számos hasonlóságot mutat például a Tinderrel, ahol a másik fotóját látva, egy pöccintéssel dönthetjük el, megér-e egy lájkot vagy megy rögtön a levesbe. A kettő közötti nagy különbség az, hogy a Tinder nem egy közösségre bízza a szépség definiálását, ahogy magát sem a szépek társkeresőjeként hirdeti, hanem egyenként bízza a tagokra a döntést. Ott a másikkal csak akkor tudunk párba állni, vagyis matchelni, ha mindketten like-ot adtunk egymásnak. Persze, nem esik jól, ha ez nem történt meg, de nincs exluzivitás szaga a platformnak, és ha szerencsénk van, azért jó pár matchet begyűjthetünk anélkül, hogy egy közösség szépségnormája alapján kezdenének megítélni minket.

Fotó: iStock

Valószínűleg sokakon nem fog segíteni a Szépvagy.hu üzenete. Az ugyanis az, hogy más szépségideáljának kell megfelelni, nem pedig a saját magunkénak. Abban az üzemeltető is egyetért, hogy nagyon is szubjektív, kinek mit jelent a szépség:

A Szépvagy.hu-n ez a tagok többségének ízlését fogja tükrözi, és nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogy a többség számára mit is jelent a szépség, ahogy egyre többen és többen szavaznak majd az új tagokra

Ajaj, nem vagy elég szép” – olvasom a 48 óra letelte után a szomorú hírt az oldalon. Sosem tudom meg így, hogy valóban szimpatikus-e a magát a tükörrel szemben szelfiző, 31 éves Pali vagy a félmeztelenül, izmait erősen befeszítő, 23 éves Jani.  Az igazság az, hogy nem is érzek olthatatlan vágyat, hogy megismerjem bármelyiküket. Nem a szépségük vagy annak hiánya miatt. Hiszen ők pont ugyanolyanok, mint a többi társkeresőn regisztráló kollégáik. Van, aki tényleg helyes, van, aki egy pillanatra nem keltené fel az érdeklődésem. És éppen ez a lényeg. Hogy a szépség szubjektív. Nem ugyanaz tetszik nekem, mint a barátnőmnek, ahogy rólam is megoszlanak a vélemények. 

Azért nincs kedvem megismerni őket, mert nem itt szeretnék ismerkedni. Egy olyan oldalon biztosan nem, ahol egy közösségnek kikiáltott csapaton múlik, bekerülhetek-e. Tény, hogy szociálpszichológiai szempontból valóban érdekes kísérletről van szó, ha például azt vizsgálnánk, kik és milyen szempontok alapján döntenek a bekerülésről. Érdekes lenne azt is megnézni, vajon a nők vagy a férfiak kritikusabb szavazók-e, de erre nem nyílik lehetőségünk. Maradnak tehát a szép, vagy a tagok által legalábbis annak minősített arcok, mi, a kint rekedtek vagy önszántunkból be nem lépők pedig még reménykedhetünk abban, hogy egy magunkról lőtt, jól beállított fotó nélkül is felfigyel ránk valaki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!