Kultúra

Beléptem a társkeresők Való Világába, ahol kiderült, csúnya vagyok

Az elmúlt években mind több a lehetőség az internetes ismerkedésre: sorra jelennek meg az internetes, valamint okostelefonon elérhető, applikációs társkeresők. Elég csak a Tinderre vagy a Happnre gondolnunk. Aztán ott van a „minőségiként” emlegetett Elittárs, a múlt hét óta pedig a Szépvagy.hu is. Na, ez persze nem mindenkinek elérhető, hanem – ahogy az a nevében is szerepel – csak a szép embereknek.

A magát Magyarország első beszavazós társkeresőjeként hirdető oldal működésének lényege, hogy csak akkor kerülhetünk be, ha azok, akiknek szépségét már szavazatok legitimálták, beszavaznak minket. Szükségünk van tehát egy jól kiválasztott fotóra, a moderátorok jóváhagyására és máris indulhat a móka. A többieknek két napjuk van arra, hogy eldöntsék, befogadnak-e minket, addig idegtépő órákat kell túlélnünk, hogy kiderüljön, megfelel-e kinézetünk másoknak.

Bennem a következő kérdések cikáztak, miután regisztráltam az oldalra:

  • Mi van, ha nem tartanak elég szépnek az egyetlen fotó alapján, amit feltöltöttem?
  • Ki mondja meg, mi vagy ki a szép?
  • Szeretnék-e egyáltalán tetszeni azoknak, akik fent vannak az oldalon?
  • Ők tetszenek-e nekem?

Az már csak hab a tortán, hogy a főoldalon az alábbi leírás olvasható:

„Ne feledd, a párválasztásban a külső fontos ugyan, de nem minden. Ha nem választanak be, az nem jelenti azt, hogy kisebb eséllyel találod meg a párod.”

Fotó: Szépvagy.hu

A Szépvagy.hu egyébiránt csak ideahaza újdonság, eredeti változata 2002-ben, Dániában startolt BeautifulPeople.com néven: ennek jelenleg körülbelül 1 millió regisztrált felhasználója van.  Ennek viszont a sokszorosát, összesen 8 és fél millió jelentkezőt utasítottak vissza az elmúlt években, mások mellett az oldal alapítóját is. Ott 48 órát kell a fotó feltöltése után várni arra, hogy kiderüljön, bejuthatunk-e a szép emberek Mekkájába. A külföldi oldalon elég jól kirajzolódott, mely országok erősen felülreprezentáltak az elutasítottak között. Az első helyen az Egyesült Királyság áll, melyet India, Oroszország és a Fülöp-szigetek követ. A legnagyobb arányban a skandináv származásúak regisztrációját fogadják el.

A Szépvagy.hu-ra több ezer regisztráció érkezett az indulása óta – tudtuk meg az oldal üzemeltetőjétől. Az első társkeresők beszavazására speciális szabályok vonatkoztak: az első jelentkezőket publikusan, regisztráció nélkül lehetett beszavazni. A nyitó néhány száz regisztrációt követően ez a lehetőség megszűnt, azután már csak a tagok adhatják le szavazataikat.

Azt, hogy az ötletre van igény, bizonyítja, hogy naponta exponenciálisan növekszik a jelentkezők száma. A kapu mindenki számára nyitva áll, aki szeretne egy különleges klub tagjaként társat keresni olyan egyedülállók között, akiket a többiek már beszavaztak az oldalra

– írta kérdésünkre a Dating Central Europe Zrt., a Szépvagyok.hu üzemeltetője.

A Szépvagy.hu-ról azonnal a Viva Tv egykori műsora, a Szexi vagy nem ugrott be, ahol adásonként 5 fiú és 5 lány mérettette meg magát egy celebekből álló zsűri előtt. A versenyzőknek az első fordulóban ruhában, ha pedig továbbjutottak, fürdőruhában kellett végigvonulniuk a kifutón, majd a zsűritagok táblán jelezték, szexik-e a versenyzők vagy sem.

A rendszer valószínűleg könnyen kicselezhető, hiszen ma már pillanatok alatt tudunk bárkiből új embert faragni a különböző retusálós és arcátalakító applikációknak köszönhetően, de néha elég egy jó megvilágítás vagy póz is. Az Instagramon egyre több influenszer mutatja meg például azt, mennyit számít egy-egy beállítás. És mind többen vállalják a valós kinézetüket is. Ezért is meglepő, hogy most, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a „bodypositivity”–szemlélet, a kifutókon sem kizárólag vékony lányokat látunk vonulni, startol az oldal, amelynél az elképzelt szépség a belépő.

Szépvagy.hu

A fennálló két napban csak részeredményeket láthatok szépségem népszerűségének alakulásáról. Négy különböző szmájlival értékelhetik a többiek, mennyire tartanak kívánatosnak, a csúnyától a tündöklően szépig. Amikor látom, hogy kaptam néhányat a két rosszabbik szmájliból, elgondolkodom, kell-e nekem ez az egész. Aztán egyszerűen csak dühös leszek. Miért néhány ismeretlen döntse el, hogy nézek ki? Nyilván a való életben is pont ugyanez történik, csak ott nem látom minden egyes ember arcán, bejövök-e neki vagy sem. A legnagyobb probléma az, hogy ez – bár fontos – de csak egy része a szimpátiának vagy a vonzalomnak. Lehet bármilyen szép vagy szexi a másik, ha hiányzik belőle a humor, az értelem vagy a figyelmesség, sok mindent nem tudok vele kezdeni, hosszabb távon biztos nem.

A baj nem azzal van, ha valakinek fontos a szépség, hazudnék, ha azt mondanám, engem nem érdekel, hogy nézek, nézünk ki. Az viszont nem tetszik, hogy random emberek exkluzívvá és kizárólagossá teszik a szépséget. Az üzemeltető cég azt írta:

Nem gondoljuk, hogy diszkriminatív lenne. Ha műveltségi vetélkedővel lehetne bejutni az oldalra, az pont ilyen lenne, csak senki nem háborodna fel. Nem érezzük a szépség dicséretét negatívnak. Álszent, aki azt mondja, hogy a szépség nem része az életünknek, főleg, ha társkeresésről van szó. Nem szokott létrejönni úgy párkapcsolat, hogy egyik félnek sem tetszik a másik. Nyilván ez csak az egyik szelete a kapcsolatnak, és ennél sokkal fontosabb a másik személyisége. Mégis a társkeresők az első benyomásra nagy hangsúlyt fektetnek, és a fotó alapján döntenek. A személyes találkozásnál szerepet játszik a másik megjelenése, kisugárzása és sok egyéb szempont, de az online társkeresésben inkább a fotó a kiinduló pont.

Ez, természetesen, így van a társkeresők mindegyikénél. A Szépvagy.hu számos hasonlóságot mutat például a Tinderrel, ahol a másik fotóját látva, egy pöccintéssel dönthetjük el, megér-e egy lájkot vagy megy rögtön a levesbe. A kettő közötti nagy különbség az, hogy a Tinder nem egy közösségre bízza a szépség definiálását, ahogy magát sem a szépek társkeresőjeként hirdeti, hanem egyenként bízza a tagokra a döntést. Ott a másikkal csak akkor tudunk párba állni, vagyis matchelni, ha mindketten like-ot adtunk egymásnak. Persze, nem esik jól, ha ez nem történt meg, de nincs exluzivitás szaga a platformnak, és ha szerencsénk van, azért jó pár matchet begyűjthetünk anélkül, hogy egy közösség szépségnormája alapján kezdenének megítélni minket.

Fotó: iStock

Valószínűleg sokakon nem fog segíteni a Szépvagy.hu üzenete. Az ugyanis az, hogy más szépségideáljának kell megfelelni, nem pedig a saját magunkénak. Abban az üzemeltető is egyetért, hogy nagyon is szubjektív, kinek mit jelent a szépség:

A Szépvagy.hu-n ez a tagok többségének ízlését fogja tükrözi, és nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogy a többség számára mit is jelent a szépség, ahogy egyre többen és többen szavaznak majd az új tagokra

Ajaj, nem vagy elég szép” – olvasom a 48 óra letelte után a szomorú hírt az oldalon. Sosem tudom meg így, hogy valóban szimpatikus-e a magát a tükörrel szemben szelfiző, 31 éves Pali vagy a félmeztelenül, izmait erősen befeszítő, 23 éves Jani.  Az igazság az, hogy nem is érzek olthatatlan vágyat, hogy megismerjem bármelyiküket. Nem a szépségük vagy annak hiánya miatt. Hiszen ők pont ugyanolyanok, mint a többi társkeresőn regisztráló kollégáik. Van, aki tényleg helyes, van, aki egy pillanatra nem keltené fel az érdeklődésem. És éppen ez a lényeg. Hogy a szépség szubjektív. Nem ugyanaz tetszik nekem, mint a barátnőmnek, ahogy rólam is megoszlanak a vélemények. 

Azért nincs kedvem megismerni őket, mert nem itt szeretnék ismerkedni. Egy olyan oldalon biztosan nem, ahol egy közösségnek kikiáltott csapaton múlik, bekerülhetek-e. Tény, hogy szociálpszichológiai szempontból valóban érdekes kísérletről van szó, ha például azt vizsgálnánk, kik és milyen szempontok alapján döntenek a bekerülésről. Érdekes lenne azt is megnézni, vajon a nők vagy a férfiak kritikusabb szavazók-e, de erre nem nyílik lehetőségünk. Maradnak tehát a szép, vagy a tagok által legalábbis annak minősített arcok, mi, a kint rekedtek vagy önszántunkból be nem lépők pedig még reménykedhetünk abban, hogy egy magunkról lőtt, jól beállított fotó nélkül is felfigyel ránk valaki.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.