Kultúra

Egy vagyont hajlandók fizetni, hogy jegesmedvét ölhessenek

Ha a klímaváltozás nem végez velük, még mindig ott vannak a szelfiző vadászok, akik örömmel megteszik egy trófeáért.

A legyentült, csontsovány, élelmet kereső, vagy épp olvadó jégtáblán egyensúlyozó jegesmedve a klímaváltozás ikonja lett, egyetlen hatásos képben foglalva össze a felmelegedés drámai következményeit. A World Wildlife Fund 20-25 ezerre becsüli a vadon élő egyedek számát, de a 21. század közepére ez akár az egyharmadára is csökkenhet, ha ilyen tempóban folytatódik az olvadás. És ha ez a fenyegetés nem volna elég, még mindig ott vannak a kalandvágyó vadászok is, akik egy vagyont hajlandóak fizetni, hogy megölhessenek egy jegesmedvét, majd a tetemével büszkén pózoljanak. Az ilyen „felejthetetlen élményt” ígérő utakat hirdető oldalakról a Mirror készített összállítást, amelyek zömében Kanada északi területeire szerveznek 10 napos vadászatokat.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az elmúlt években mintegy 5000 jegesmedvét vadászhattak le. Teljes tiltást eddig egyedül Norvégia vezetett be a fajra, több országban jegesmedvére csak az őslakos népek vadászhatnak, akiknek ez hozzátartozik a kultúrájukhoz. Sok kanadai inuit azonban értékesíti ezt az engedélyét külföldi vadászoknak, akik nem sajnálják a pénzt azért, hogy egy trófeával térhessenek haza. Az egyik erre szakosodott oldal például 36 ezer angol fontért hirdet utakat, ami 13 millió forint körül van. Ebben az árban az is benne van, hogy a medve irháját és fejét a legjobb kanadai szakemberrel kitömetve postázzák a vadász után.

Sokak szerint épp a trófea beszállításának betiltásával lehetne csökkenteni az effél utak iránti keresletet. Dr. Teresa Telecky, a Human Society International nevű szervezettől úgy fogalmazott:

A jegesmedvéket a klímaváltozás a kihalás szélére taszította. Jég hiányában olyan területekre kell menekülniük, ahol sokkal könnyebb prédát jelentenek a trófeavadászoknak. Kanada hasznot húz ebből a katasztrófából. Ha ők nem tesznek semmit, hogy megmeneküljön ez a faj, más országoknak kell cselekedniük

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik