Kultúra

Kiszivárgott az orosz Csernobil-sorozat előzetese

Júniusban már írtunk róla, hogy az oroszoknak nagyon nem tetszik az HBO és a Sky közös Csernobil sorozata, bár a világ többi részén odavannak érte. Az Oroszország Kommunistái nevű párt a májusban indult sorozat betiltását, valamit az alkotók beperelését követelte nemrég. A párt képviselői fellebbezést nyújtottak be a telekommunikációs ágazatot felügyelő orosz Roskomnadzor cenzorszolgálathoz, hogy tiltsák be a sorozathoz való hozzáférést az országban, mivel szerintük az erkölcstelen, valamint az alkotók feljelentését követelik, rágalmazás vádjával. Ahogy ők fogalmaztak, a sorozat „ideológiai manipuláció”, melynek célja „a szovjet kormány és a szovjet nép képének becsmérlése és démonizálása”.

Mindeközben egy ideje tervben volt, hogy az orosz állami és kormányközeli média saját sorozatot készít az 1986-os atomerőmű balesetről. Ez meg is történt, az Index azt írja, hogy az első előzetes kiszivárgott az internetre, a rendező és az NTV televíziócsatorna tudta nélkül.

Az orosz változat alap állítása szerint a CIA a felelős az atomerőmű balesetért. A hármas tagolású sorozat  megmutatja majd, mi volt a baleset előtt, alatt és után, hogy „a nézők végre megismerhessék a teljes igazságot”.

Az előzetes nem teljesen érthető, de azért kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki ebből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik