Kultúra

Bálint gazda: olyan vagyok, mint az öreg almafa

Bálint György vasárnap lesz kereken 100 éves. Azt mondja, ez nem érdem.

A Blikknek  Bálint György azt mondja, az elmúlt 100 évben begyűjtött testi és lelki sebeket, amelyek között van gyógyult és maradandó is, de mindig talál munkát, feladatot, amit el szeretne végezni, így életben marad,

mint az öreg almafa, amelynek akadnak elhalt ágai, kérge sebes. Mégis ápolják, szeretik, mert az árnyékára, termésére szükség van.

Kellene pihennie, de nem nagyon tud. Cikkeket ír, levelekre válaszol, előadásokat tart. Két könyvön dolgozik. Az egyik az életéről szól, a másik arról, mikor mit kell tenni akiskertben.

Bálint gazda az interjúban felidézi, hogy a föld és a munka szeretét édesapjától tanulta. Ő olyan az életémben,

mint egy világítótorony, tanítása, példája egész életemben utat mutat.

Bálint György az interjúban mesél családi és személyes tragédiáiról, a koncentrációs táborról, a kuláklistáról, a politikáról, amelytől elkeserítő tapasztalatokkal köszönt el.

Azt is elárulja, hogy négyszer nősült, de az első feleségét kétszer vette el, a harmadikat eltemette. A negyedikkel 22 éve kelt egybe.  Ő 27 évvel fiatalabb nála, nagyon komoly szerepe van abban, hogy száz évesen is egészséges. Vasárnap szűk családi körben, egy barátjuk vendéglőjében ünnepli 100. születésnapját.

Bálint gazda: Ha egy darab kenyér leesik az asztalról, fölveszem, megcsókolom, elfogyasztom
Nagyinterjú a századik évét taposó Bálint Györggyel loboncról és dumáról, Ablakról és Szadiról, mezőgazdaságról és politikáról. És persze arról, hogy mi fontos igazán.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik