Kultúra

Áll a bál a határtalan kultúrkampf miatt

Szlovákiában vágott vissza a magyar irodalom a NER nyomulásának.

Egyelőre tízen léptek ki a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából (SZMÍT). Nem kizárt, hogy a távozók független írószervezetet alapítanak. Szerintük Hodossy Gyula elnök túl nagy teret adott annak, hogy az Orbán-kormány a szlovákiai magyar irodalmi életet is befolyásolja – írta az Új Szó. A kilépők a SZMÍT irányváltását nem tudják, akarják követni.

Németh Zoltán irodalomtörténész, költő a döntésük hátteréről azt mondta, Hodossy nemcsak elvállalta a magyar kormány által pénzelt Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztői posztját, de felhatalmazás nélkül szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), amelynek vezetője, Demeter Szilárd nagy rajongója Orbán Viktornak.

Demeter Szilárd: Megveszekedett orbánista vagyok, a kormány politikáját száztíz százalékig támogatom
Azt mondja, politikai iránya adott, de nem várja senkitől azt, hogy Orbán Viktor portréja alatt reggelente a Himnuszt énekelje.

Azzal sem értenek egyet, hogy a SZMÍT elnöke a Gombaszögi Nyári Táborban egy pódiumbeszélgetésen, nevek említése nélkül, azt mondta:

Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak.

Németh szerint ők a független, autonóm irodalom hívei. A magyar kormány ugyan rengeteget költ az irodalomra, de pénzéből csak azoknak jut, akik támogatják elképzeléseit.

Nem tudom, hogy a magyarországi belpolitikai irodalmi központosításból miért vesszük ki a részünket?

– tette fel kérdést, jelezve, Hodossy lépései túl nagy teret adnak a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitikának, az ideológiai befolyásnak, amire példaként az irodalmi pályázatokat elbíráló bizottságok összetételét hozta.

Az írószervezet vezetője alaptalannak nevezte, hogy engedne a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitikának. Hodossy Gyula azt mondta, felkérték ugyan az Előretolt Helyőrség főszerkesztőjének, de mint magánembert, a SZMÍT vezetőjeként pedig joga volt a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködési nyilatkozatot aláírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik