Kultúra

Sosem látott képek kerültek elő a fővárosi taxisblokádról

Az óriási benzináremelés kiváltotta események három napra bénították meg az országot, így a főváros utcáit.

1990 nem csak Európában, de a Közel-Keleten is komoly változásokat hozott: augusztus 2-án az iraki diktátor, Szaddám Husszein elindította hadseregét Kuvait ellen, majd alig néhány nap alatt el is foglalta, elindítva a fél éven át tartó, az egész világra komoly hatással lévő Öböl-háborút.

Kuvait csatatérré válása, illetve az iraki export kimaradása jókora robbanást okozott ugyanis az olaj világpiaci árában: az a duplájára nőtt, magával rántva a benzinárakat.

A változás a legrosszabbkor érte az épp széthullott szocialista blokk országait, ahol az arab világban történtek hatásával párhuzamosan a szovjet energiaimport gyengélkedése, illetve a széhulló Szovjetunió gazdaságának összeomlása is jókora pofonokat adott a gazdaságnak.

Magyarországnak az akadozó szállítás miatt csak három-négy napnyi olajtartaléka maradt, így október 25-én, csütörtökön az Antall-kormány

közel hetven százalékos benzináremelést jelentett be, 56 forintra feltornászva a literenkénti árat.

Az egymással CB-rádión keresztül kommunikáló húszezer fővárosi taxis egy része, a maszek társaik, illetve számos fuvarozó ennek hatására lezárta a főváros hídjait, a következő napon pedig barikádokat állítottak Budapesten, illetve a főváros több nagyvárosában, tiltakozva a hirtelen nagymértékű emelés ellen. A barikádokon az SZDSZ politikusai beszéltek, a kormánykoalíció vezető pártjaként hatalmon lévő MDF pedig szimpátiatüntetést szervezett a döntés mellett.

A magyar utakon a forgalom a hétvége kezdetére gyakorlatilag leállt, így az emberek számos településen nemes egyszerűséggel nem jutottak ételhez. Ausztria szombat délután üzemanyagszállítmányokat ajánlott fel, ezekre azonban nem volt szükség, hiszen egy szombati ígéret, majd visszatáncolás után vasárnap este kilenc órakor az Érdekegyeztető Tanács elfogadta az árak

tizenkét forinttal való mérséklését.

Az ekkorra már több százezresre nőtt tömeg a következő órákban eltűnt az utakról, a forgalom pedig hétfő reggelre helyreállt.

Az eseményekről számtalan híres fotó készült, a leginkább életszagú képeket azonban számos esethez hasonlóan most is a sokszor meglepően tehetséges amatőr fotósok – taxis és fuvaros családapák és szimpatizánsok – készítették.

A képek sokszor az előhívásig sem jutottak el, így a közel harminc évvel ezelőtt történtek sokszor csak a szekrény mélyén eldugott tekercseken élték túl a szokásos éves lomtalanításokat.

Ilyen szerencsés túlélő az igazi kincsesbányaként működő Budapest régi képeken nevű Facebook-csoportban hétfő éjjel feltűnt képsorozat is, melyet Gyöngyössy Péter osztott meg, és a blokád három helyszínét: az Erzsébet hidat, a Kossuth Lajos teret, illetve az Örs vezér terét és szűkebb környékét mutatja be.

Füredi út

Fotó: Gyöngyössy Péter

Az Örs vezér tere, a kép bal szélén a kettes metró M betűt formázó, 2007-ben lebontott állomásépületével

Fotó: Gyöngyössy Péter

Az Örs vezér tere a Kerepesi úti lakótelep szélével, illetve a néhány éve eltűnt TOTÓ-LOTTÓ neonfelirattal

Fotó: Gyöngyössy Péter
Fotó: Gyöngyössy Péter

A VOLÁN-TEFU teherautója illetve egy konténerszállító az Erzsébet hídon

Fotó: Gyöngyössy Péter

A híd budai hídfője

Fotó: Gyöngyössy Péter

Késő esti tömeg a Kossuth téren

Fotó: Gyöngyössy Péter
Fotó: Gyöngyössy Péter
Fotó: Gyöngyössy Péter
Fotó: Gyöngyössy Péter
Fotó: Gyöngyössy Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik