Kultúra

Paul McCartney musicalt ír

Paul McCartney musicalt ír Frank Capra 1946-os Az élet csodaszép című  filmklasszikusából. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, mely 2020 végén debütálhat. McCartney, aki négyéves volt a film bemutatásakor, olyan „egyetemes történetnek” nevezte a filmet, amellyel mindenki tud azonosulni.

A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a musical dalszövegeit McCartneyval együtt írják.

Az élet csodaszép a kedvenc filmem. Minden benne van: vígjáték, pátosz és ritka emberség, ami minden nemzedéket megérint

– mondta el a Tony-díjas író, aki hozzátette, önmagában az is ajándék, hogy részt vehet a színpadra állításában, de „az már mindennek a csúcsa”, hogy ezt Paul McCartney-vel teheti.

Paul bölcsessége, őszinte érzelmei, zenei kiválósága új mélységet és új életet ad a klasszikus mesének

– mondta.

Az Oscar-jelölt film főszerepét egykor James Stuart alakította, Zuzut, a lányát pedig Karolyn Grimes játszotta. Capra alkotásából a nyolcvanas években már készült egy musical Amerikában Sheldon Harnick dalszövegeivel és Joe Raposo zenéjével. A darabot a Michigani Egyetemen mutatták be, de szerzői jogi kérdések miatt éveket csúszott a bemutató.

Mire 1991-ben kitűzték a színházi premiert, Raposo rákban elhunyt. A 2006-os off-Broadway felújítást vegyes érzelmekkel fogadták a kritikusok, a The New York Times hiányolta a film átütő érzelmi erejét a darabból. Bár bemutatásakor Az élet csodaszép nem aratott kasszasikert, végül népszerű karácsonyi darabbá vált, az Amerikai Filmintézet pedig a száz legjobb amerikai film közé választotta.

(MTI)

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik