Kultúra

Magyar filmek is versenyeznek a szarajevói filmfesztivál fődíjáért

Magyar dokumentumfilm, rövidfilm és diákfilm is versenybe száll a 25. szarajevói filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért. A rendezvény honlapján olvasható program szerint 9 játékfilm, 16 dokumentumfilm, 14 rövidfilm és 14 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző díjaiért augusztus 16. és 23. között.

Dokumentumfilm kategóriában láthatja a közönség Szabó Réka A létezés eufóriája, valamint Bársony Katalin Csillagfény távolság című filmjét, melynek Szarajevóban lesz a világpremierje is. Rövidfilm kategóriában is két magyar produkciót, Tóth Luca Lidérc úr és Andrasev Nadja Symbiosis című alkotását. A diákfilmek közé Moldovai Katalin Ahogy eddig című diplomafilmjét és Gyulai Panni Broken Things című animációja került be.

A szarajevói filmfesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon 64 filmes vehet részt, köztük Kovács István rendező, Lányi Zsófia forgatókönyvíró, Nagy Botond operatőr, Felszeghy Ádám producer és Erkel Bálint rendező.

A szarajevói fesztiválon mintegy kétszáz alkotást mutatnak be az utóbbi egy év filmterméséből, a hangsúly ezúttal is a térség, a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz, de érkeznek filmek Albániából, Örményországból, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Ciprusról, Görögországból, Magyarországról, Máltáról és Törökországból is.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik